Категорія
Новини
Дата

Країни НАТО намагаються узгодити гарантії безпеки для України перед самітом у Вільнюсі – Politico

Країни НАТО перед самітом у Вільнюсі ведуть «гарячкові» переговори щодо гарантій безпеки для України, пише Politico з посиланням на джерела. Лідери Альянсу намагаються «в останню хвилину» підготувати декларацію до початку саміту, який відбудеться 11–12 липня.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У переговорах, які тривають уже кілька тижнів, беруть участь США, Велика Британія, Франція та Німеччина, зазначає співрозмовник видання.
  • Мета цих переговорів – створення «парасольки» з країн, які готові в індивідуальному порядку надавати Україні постійну військову допомогу в довгостроковій перспективі, пише видання.
  • «По суті, це гарантія для України, що ми протягом дуже довгого часу оснащуватимемо їхні Збройні сили, фінансуватимемо, консультуватимемо та навчатимемо їх. Це буде стримуючим чинником для будь-якої майбутньої агресії», – зазначив високопоставлений дипломат.
  • За словами французького чиновника, переговори дуже просунулися, і їхні учасники розраховують завершити роботу до кінця саміту.
  • Зокрема, лідери Альянсу прагнуть оновити «туманну обіцянку» 2008 року про те, що Україна колись «стане» членом НАТО. Проте, «чітке запрошення» Україна навряд чи отримає, пише видання.

Контекст

Саміт НАТО у Вільнюсі запланований на 11–12 липня. Україна очікує отримати на саміті чіткі та конкретні гарантії безпеки та її майбутнього членства в Альянсі.

5 липня президент Литви Гітанас Науседа наголосив, що, попри інтенсивні дискусії між країнами-членами НАТО, на саміті держави-учасниці блоку зможуть домовитися про такі зобовʼязання перед Україною, які не розчарують Київ. 

Минулого тижня президент Володимир Зеленський заявив, що підсумком саміту ідеальним було б запрошення України до Альянсу. Він додав, що Україна розуміє, що можуть бути складнощі в отриманні обʼєднаної підтримки всіх партнерів Альянсу.

За словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, на саміті у Вільнюсі будуть ухвалені рішення, які «зроблять Україну ще сильнішою» і наблизять її до Альянсу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні