Категорія
Новини
Дата

Країни НАТО намагаються узгодити гарантії безпеки для України перед самітом у Вільнюсі – Politico

1 хв читання

Країни НАТО перед самітом у Вільнюсі ведуть «гарячкові» переговори щодо гарантій безпеки для України, пише Politico з посиланням на джерела. Лідери Альянсу намагаються «в останню хвилину» підготувати декларацію до початку саміту, який відбудеться 11–12 липня.

Ключові факти

  • У переговорах, які тривають уже кілька тижнів, беруть участь США, Велика Британія, Франція та Німеччина, зазначає співрозмовник видання.
  • Мета цих переговорів – створення «парасольки» з країн, які готові в індивідуальному порядку надавати Україні постійну військову допомогу в довгостроковій перспективі, пише видання.
  • «По суті, це гарантія для України, що ми протягом дуже довгого часу оснащуватимемо їхні Збройні сили, фінансуватимемо, консультуватимемо та навчатимемо їх. Це буде стримуючим чинником для будь-якої майбутньої агресії», – зазначив високопоставлений дипломат.
  • За словами французького чиновника, переговори дуже просунулися, і їхні учасники розраховують завершити роботу до кінця саміту.
  • Зокрема, лідери Альянсу прагнуть оновити «туманну обіцянку» 2008 року про те, що Україна колись «стане» членом НАТО. Проте, «чітке запрошення» Україна навряд чи отримає, пише видання.

Контекст

Саміт НАТО у Вільнюсі запланований на 11–12 липня. Україна очікує отримати на саміті чіткі та конкретні гарантії безпеки та її майбутнього членства в Альянсі.

5 липня президент Литви Гітанас Науседа наголосив, що, попри інтенсивні дискусії між країнами-членами НАТО, на саміті держави-учасниці блоку зможуть домовитися про такі зобовʼязання перед Україною, які не розчарують Київ. 

Минулого тижня президент Володимир Зеленський заявив, що підсумком саміту ідеальним було б запрошення України до Альянсу. Він додав, що Україна розуміє, що можуть бути складнощі в отриманні обʼєднаної підтримки всіх партнерів Альянсу.

За словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, на саміті у Вільнюсі будуть ухвалені рішення, які «зроблять Україну ще сильнішою» і наблизять її до Альянсу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні