Категорія
Новини
Дата

Німеччина націоналізує активи «Роснефти»

Німеччина бере під свій контроль німецький підрозділ російської нафтової компанії «Роснефть», включаючи частки у трьох нафтопереробних заводах. Таким чином канцлер Олаф Шольц реагує на безпрецедентну енергетичну кризу, спричинену вторгненням в Україну, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Мережевий регулятор Німеччини (BNetzA) стане довірчим керуючим компаній RN Refining & Marketing та Rosneft Deutschland, на частку яких припадає близько 12% нафтопереробних потужностей Німеччини, а також її частки на нафтопереробних заводах у Шведті, Карлсруе та Фобурзі, повідомило у пʼятницю міністерство економіки.
  • Цей крок «протидіє загрозі безпеці енергопостачання, що насувається, і закладає важливу основу для збереження і майбутнього розвитку підприємства у Шведті», йдеться в заяві міністерства.
  • Взяття під контроль Rosneft Deutschland покликане забезпечити роботу нафтопереробного заводу Schwedt недалеко від польського кордону, який постачає більшу частину авіагасу для аеропорту німецької столиці та бензину для автомобілів регіону. Обʼєкт традиційно покладався на трубопровід «Дружба» з Росії для постачання сирої нафти.
  • «Рішення супроводжується комплексним пакетом на майбутнє, який забезпечить трансформаційний імпульс для регіону та підтримає НПЗ для забезпечення постачання нафти альтернативними маршрутами постачання», – заявили в міністерстві, додавши, що страховики та банки не бажають більше вести бізнес з цими компаніями.
  • Більш докладну інформацію про план націоналізації представлять канцлер Олаф Шольц та міністр економіки Роберт Габек на прес-конференції у Берліні пізніше у пʼятницю.

 Контекст

Берлін схвалив поправку до законодавства, що дозволяє йому в крайньому випадку брати під контроль енергетичні компанії.

Німеччина в квітні запровадила тимчасове зовнішнє управління над активами «Газпрому» у країні. 1 квітня «Газпром» повідомив, що більше не володіє активами німецької Gazprom Germania. Згодом законність цього кроку було поставлено під сумнів, оскільки його не було узгоджено з урядом країни.

У травні стало відомо, що Німеччина готує антикризовий план на випадок раптового припинення постачання газу з Росії. Зокрема, країна розглядає можливість взяти під контроль нафтопереробний завод у Шведті, який контролюється «Роснефтью». 

Берлін згортає десятиліття тісної співпраці з Росією. Зростання цін на газ та скорочення Москвою постачання до Європи вже викликали низку державних програм фінансової допомоги та кредитів на порятунок для енергетичних компаній. Зараз адміністрація Шольца веде переговори про поглинання Uniper SE та двох інших великих імпортерів газу, намагаючись уникнути колапсу свого енергетичного ринку, кажуть джерела.

Енергетична криза продовжує впливати на економіку та ринки регіону, навіть незважаючи на те, що Європейський Союз та національні уряди прагнуть створити нові інструменти для полегшення фінансових проблем.

У німецькому BNetzA попередили, що країна може зіткнутися з «хвилями» нестачі газу у разі холодної зими, і закликалИ великих промислових споживачів скоротити споживання газу, щоб уникнути обовʼязкового нормування.

Матеріали по темі

 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні