Категорія
Новини
Дата

Німеччина розглядає націоналізацію заводу «Роснефти», якщо Росія припинить постачання газу – Reuters

Німеччина готує антикризовий план на випадок раптового припинення постачання газу з Росії. Зокрема, країна розглядає можливість взяти під контроль нафтопереробний завод у Шведті, який контролюється «Роснефтью». Про це пише Reuters із посиланням на джерела.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Як зазначають співрозмовники видання, уряд ФРН обговорює, як використати на практиці поправку до законодавства, що дозволяє у крайньому разі брати під контроль енергетичні компанії.
  • Зокрема, питання розглядається щодо НПЗ у Шведті. Одне з джерел агентства стверджує, що розглядається можливість націоналізації енергетичних компаній. «Однак цей варіант має бути «ретельно зважений» і обґрунтований не покаранням Росії, а забезпеченням постачання енергії», – пояснило джерело.
  • Як пише Reuters, «Роснефть» відмовилася коментувати будь-які можливі дії Німеччини.
  • Видання також зазначає, що залишається незрозумілим питання, з чиєї ініціативи може статися раптова зупинка постачання газу. Це може бути і рішення Німеччини, яка хотіла б запобігти ескалації ситуації, наприклад, підтримавши європейське газове ембарго, оскільки раніше вже були підтримані санкції проти Москви щодо вугілля й нафти.

Контекст

Німеччина в квітні запровадила тимчасове зовнішнє управління над активами «Газпрому» у країні. 1 квітня «Газпром» повідомив, що більше не володіє активами німецької Gazprom Germania. Згодом законність цього кроку було поставлено під сумнів, оскільки його не було узгоджено з урядом країни.

Минулого місяця Берлін схвалив поправку до законодавства, що дозволяє йому в крайньому випадку брати під контроль енергетичні компанії.

Російський «Газпром» повідомив нафтогазову компанію Польщі PGNiG, що збирається повністю зупинити постачання газу з 27 квітня. У І кварталі цього року на РФ припадало 53% газу, що імпортується PGNiG. Також компанія припинила поставки до Болгарії. Країни відмовилися платити за газ у рублях.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні