Німеччина заблокувала понад €4 млрд російських активів /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Німеччина заблокувала понад €4 млрд російських активів

Getty Images

У Німеччині заблоковано російських активів на суму понад €4 млрд, повідомив представник пресслужби Міністерства фінансів ФРН Ноджинан Німінде-Дундаденгар, пише «Укрінформ».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «У Німеччині у зв’язку з російською агресивною війною проти України станом на початок грудня санкціоновано активів на близько €4,1 млрд», – сказав він.
  • За його словами, це «заморожені гроші, економічні ресурси окремих персон, заблоковані гроші російського центробанку».
  • Речник МЗС Німеччини Крістіан Вагнер нагадав про рішення G7 «докладати зусиль і подбати про те, щоби Росія заплатила за відбудову України в довгостроковій перспективі», для чого було вирішено заморозити російські державні активи відповідно до правових систем держав-учасниць. 
  • Для цього також було створено реєстр збитків, завданих під час агресії, що Вагнер назвав важливим кроком.

Контекст

Країни G7, ЄС та Австралія у 2022 році заморозили активи центробанку РФ на €260 млрд, свідчить документ Єврокомісії, з яким ознайомилося видання FT. Активи на €210 млрд заблокував ЄС, вони включають готівкові й державні облігації в євро, доларах та інших валютах.

Переважна більшість із заблокованих у ЄС активів на суму близько €191 млрд перебувають у бельгійському депозитарії Euroclear, який заробив на них з початку року €3 млрд. На другому місці – Франція, яка заблокувала активи на €19 млрд, свідчать дані національного мінфіну. Частка решти країн значно менша – наприклад, заморожені в Німеччині активи оцінюються приблизно в €210 млн.

Раніше FT з посиланням на джерела писала, що офіційні особи США запропонували передати Україні заморожені в Європі активи російського центробанку в якості «авансу» компенсації за шкоду від війни, яку РФ «у будь-якому разі буде зобовʼязана виплатити Україні».

ЄС розглядав можливість передачі фінансовими установами, де знаходяться заблоковані російські активи, частини отриманого прибутку на відновлення України. Проте Брюссель поки що не бачить «надійного юридичного шляху», який би дав змогу конфіскувати активи лише на тій підставі, що вони потрапили під санкції. 

Мінʼюст України раніше заявляв, що надання Україні відсотків, одержаних від заморожених російських активів, буде недостатньо для компенсації збитків, завданих війною, і що країна сподівається отримати активи в повному обсязі.

Заступник керівника Офісу президента України Ростислав Шурма заявив, що першим завданням є отримання не самих активів, а доходів від заморожених російських активів, які за сьогоднішнього рівня відсоткових ставок у світі щорічно можуть становити до $15 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні