Категорія
Новини
Дата

Країни G7 активізували переговори щодо конфіскації російських активів на користь України – FT

Представники країн «Великої сімки» (G7) активізували переговори щодо конфіскації російських активів, які були заморожені після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Про це пише Financial Times з посиланням на документ, який США передали для обговорення іншим представникам держав G7.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Активізація переговорів може бути повʼязана з тим, що ЄС поки що не вирішив питання про виділення Україні €50 млрд, а Конгрес США зволікає з ухваленням пакета допомоги Києву на $61 млрд. 
  • Як зазначає видання, у цих умовах передача Україні частини заморожених російських активів могла б стати альтернативним джерелом фінансування. 
  • За даними FT, несподівано рішучу позицію щодо цього питання зайняли представники США, які заявляють про наявність способу конфіскувати активи «відповідно до міжнародного права» та необхідність вирішити питання вже найближчим часом.
  • Про існування «законного шляху» для конфіскації активів РФ також заявив голова МЗС Великої Британії Девід Кемерон. Він запропонував діяти разом із США, якщо інші союзники не будуть готові до цього.
  • «Члени G7 та інші країни могли б вилучити заморожені активи російського центробанку як контрзаходи, щоб примусити РФ припинити агресію», – йдеться в документі.
  • Офіційний Вашингтон вважає, що цю тему можуть обговорорити на зустрічі лідерів G7 24 лютого 2024 року.

Контекст

За даними Мінфіну РФ, через західні санкції Росія втратила доступ майже до половини золотовалютних резервів – близько $300 млрд із приблизно $640 млрд.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила у жовтні, що Брюссель працює над пропозицією обʼєднати частину прибутку, отриманого від заморожених російських державних активів, для допомоги Україні та її повоєнному відновленню. За її словами, вартість заморожених російських суверенних активів становить близько €211 млрд. ЄС вирішив, що Росія має заплатити за відновлення України.

У жовтні лідери ЄС схвалили план використання мільярдів євро прибутків, отриманих від заморожених російських активів, для допомоги Україні.

У Euroclear – найбільшому в світі депозитарії цінних паперів зі штаб-квартирою в Брюсселі – зберігається €180 млрд із €300 млрд заморожених російських активів. З початку року Euroclear заробив на них €3 млрд.

ЄС розглядав можливість передачі фінансовими установами, де знаходяться заблоковані російські активи, частини отриманого прибутку на відновлення України. Проте, Брюссель поки що не бачать «надійного юридичного шляху», який би дозволив конфіскувати активи лише на тій підставі, що вони потрапили під санкції. 

Мінʼюст України раніше заявляв, що надання Україні відсотків, одержаних від заморожених російських активів, буде недостатньо для компенсації збитків, завданих війною, і що країна сподівається отримати активи в повному обсязі.

Заступник керівника Офісу президента України Ростислав Шурма заявив, що першим завданням є отримання не самих активів, а доходів від заморожених російських активів, які за сьогоднішнього рівня відсоткових ставок у світі щорічно можуть складати до $15 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні