Джо Байден /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Адміністрація Байдена розпочала термінові переговори з країнами G7 щодо передачі заморожених російських активів Україні – NYT

Джо Байден Фото Getty Images

Адміністрація президента США Джо Байдена розпочала термінові переговори з союзниками щодо використання $300 млрд заморожених активів російського центробанку для допомоги Україні. Про це пише The New York Times із посиланням на європейських та американських чиновників.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Переговори між США та країнами G7 активно ведуться протягом останніх кількох тижнів, зазначає видання. Водночас за даними співрозмовників NYT, адміністрація Байдена тисне на Велику Британію, Францію, Німеччину, Італію, Канаду та Японію, щоб вони підготували відповідну стратегію до 24 лютого, другої річниці вторгнення РФ в Україну.
  • Видання зазначає, що у конгресі США зростає підтримка цієї ініціативи, що «вселяє оптимізм» в адміністрацію Байдена. 
  • Проте деякі американські чиновники стурбовані тим, що це рішення може призвести до непередбачуваних юридичних та економічних наслідків. Зокрема, вони побоюються, що інші країни можуть відмовитися зберігати свої кошти у Федеральній резервній системі в Нью-Йорку чи доларах.
  • Президент Байден ще не підписав стратегію, і багато деталей залишаються предметом гарячих дискусій. США та союзники мають вирішити, чи Україна отримуватиме ці кошти напряму, а також на які цілі їх можна буде спрямувати: на відновлення, на підтримку економіки чи на військові цілі.

Контекст

Країни G7, ЄС та Австралія у 2022 році заморозили активи центробанку РФ на €260 млрд, свідчить документ Єврокомісії, з яким ознайомилася FT. Активи на €210 млрд заблокував ЄС, вони включають готівкові й державні облігації в євро, доларах та інших валютах.

Переважна більшість із заблокованих у ЄС активів, на суму близько €191 млрд, перебувають у бельгійському депозитарії Euroclear, який заробив на них з початку року €3 млрд. На другому місці Франція, яка заблокувала активи на €19 млрд, випливає із даних національного мінфіну. Частка решти країн значно менша – наприклад, заморожені в Німеччині активи оцінюються приблизно в €210 млн.

Раніше FT з посиланням на джерела писала, що офіційні особи США запропонували передати Україні заморожені в Європі активи російського центробанку в якості «авансу» компенсації за шкоду від війни, яку РФ «у будь-якому разі буде зобовʼязана виплатити Україні».

ЄС розглядав можливість передачі фінансовими установами, де знаходяться заблоковані російські активи, частини отриманого прибутку на відновлення України. Проте, Брюссель поки що не бачить «надійного юридичного шляху», який би дозволив конфіскувати активи лише на тій підставі, що вони потрапили під санкції. 

Мінʼюст України раніше заявляв, що надання Україні відсотків, одержаних від заморожених російських активів, буде недостатньо для компенсації збитків, завданих війною, і що країна сподівається отримати активи в повному обсязі.

Заступник керівника Офісу президента України Ростислав Шурма заявив, що першим завданням є отримання не самих активів, а доходів від заморожених російських активів, які за сьогоднішнього рівня відсоткових ставок у світі щорічно можуть складати до $15 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні