Категорія
Новини
Дата

США запропонували G7 вивчити варіанти щодо конфіскації російських активів на $300 млрд – FT

США запропонували робочим групам G7 вивчити способи конфіскації заморожених російських активів на суму $300 млрд, пише Financial Times. Союзники поспішають узгодити план до другої річниці повномасштабного вторгнення РФ до України.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами джерел, цього місяця ця тема обговорювалася як міністрами фінансів G7, так і їх заступниками, йшлося про те, як розробити таку політику та оцінити повʼязані з нею ризики.
  • США за підтримки Великої Британії, Японії та Канади запропонували продовжити підготовчу роботу, щоб підготувати варіанти до потенційної зустрічі лідерів G7 приблизно 24 лютого.
  • Три робочі групи, запропоновані Вашингтоном, розглянуть правові питання, повʼязані з конфіскацією, метод застосування такої політики та зниження ризиків, а також варіанти того, як найкраще направити підтримку Україні.
  • Німеччина, Франція, Італія та ЄС висловили деякі застереження та заявили про необхідність ретельно оцінити законність конфіскації активів Москви до ухвалення рішення. Згідно зі звітами зустрічі, кілька європейських міністрів також наголосили на необхідності підтримувати високий рівень таємності під час роботи.
  • У західних столицях вивчаються різні варіанти: від прямої конфіскації та витрачання активів російського центрального банку до використання доходів від заморожених активів або використання їх як заставу для кредитів.

Контекст

За даними Мінфіну РФ, через західні санкції Росія втратила доступ майже до половини золотовалютних резервів – близько $300 млрд із приблизно $640 млрд.

ЄС досі не став конфіскувати самі російські активи, натомість вивчаючи способи вилучення прибутків, отриманих від фінансових установ, таких як Euroclear, де зберігаються суверенні активи на суму €191 млрд.

Вашингтон досі публічно не підтримав захоплення російських активів. Однак цього року США приватно розповсюдили дискусійний документ у рамках «Великої сімки», в якому передбачалося, що конфіскація заморожених активів Москви буде законною як «контрзаходи, покликаної спонукати Росію припинити агресію».

За останні два роки «Великій сімці» вдавалося кілька разів долати розбіжності серед своїх членів щодо економічних заходів проти Росії, у тому числі щодо початкового комплексного пакету санкцій та встановлення цінового обмеження на російську нафту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні