Категорія
Новини
Дата

США пропонують передати Україні заморожені російські активи як «аванс» компенсації за збитки від війни – FT

Офіційні особи США запропонували передати Україні заморожені в Європі активи російського центробанку в якості «авансу» компенсації за шкоду від війни, яку РФ «у будь-якому разі буде зобовʼязана виплатити Україні». Про це пише Financial Times з посиланням на один із документів, який США представили на обговорення країн G7. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Вашингтон публічно не підтримав конфіскацію заморожених активів, але в приватному порядку заявив про це. Американські чиновники вважають, що передача активів може стати «контрзаходом», який відповідає міжнародному праву і який «спонукає РФ припинити агресію».
  • За даними видання, такий крок вважатиметься легітимною відповіддю на незаконне вторгнення РФ в Україну, якщо його здійснять держави, які «постраждали» та «особливо постраждали» від її агресії. 
  • Це може стосуватися союзників України, які фінансували її економіку та армію під час війни. Представники США припускають, що конфісковані активи можуть бути виділені Україні траншами, наприклад, через Світовий банк або Європейський банк реконструкції та розвитку.
  • Водночас противники такого кроку стурбовані тим, що це може зашкодити міжнародному порядку та підірве довіру країн, які розміщують резерви в інших юрисдикціях. Зокрема, такі заходи натякнуть Китаю чи Саудівській Аравії, що їхні суверенні активи в євро чи доларах не завжди можуть бути в безпеці, пише FT.
  • Європейські чиновники остерігаються наслідків, бо більшість заморожених активів перебувають у ЄС. 
  • Країни G7, ЄС та Австралія у 2022 році заморозили активи центробанку РФ на €260 млрд, свідчить документ Єврокомісії, з яким ознайомилася FT. Активи на €210 млрд заблокував ЄС, вони включають готівкові й державні облігації в євро, доларах та інших валютах.
  • Переважна більшість із заблокованих у ЄС активів, на суму близько €191 млрд, перебувають у бельгійському депозитарії Euroclear, який заробив на них з початку року €3 млрд. На другому місці Франція, яка заблокувала активи на €19 млрд, випливає із даних національного мінфіну. Частка решти країн значно менша – наприклад, заморожені в Німеччині активи оцінюються приблизно в €210 млн.

Контекст

Раніше FT писала, що представники G7 активізували переговори щодо конфіскації російських активів, які були заморожені після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

ЄС розглядав можливість передачі фінансовими установами, де знаходяться заблоковані російські активи, частини отриманого прибутку на відновлення України. Проте, Брюссель поки що не бачить «надійного юридичного шляху», який би дозволив конфіскувати активи лише на тій підставі, що вони потрапили під санкції. 

Мінʼюст України раніше заявляв, що надання Україні відсотків, одержаних від заморожених російських активів, буде недостатньо для компенсації збитків, завданих війною, і що країна сподівається отримати активи в повному обсязі.

Заступник керівника Офісу президента України Ростислав Шурма заявив, що першим завданням є отримання не самих активів, а доходів від заморожених російських активів, які за сьогоднішнього рівня відсоткових ставок у світі щорічно можуть складати до $15 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні