Категорія
Новини
Дата

Німецький імпортер газу Uniper втратив понад €12 млрд за перше півріччя

Основний імпортер газу Німеччини Uniper зазнав збитків у розмірі €12,3 млрд ($12,5 млрд) за першу половину року. Понад половина збитків повʼязана з газовою кризою, спричиненою Росією, пише Reuters.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У компанії зазначили, що більше половини чистих збитків повʼязані із різким скороченням поставок газу з Росії, яка скоротила потоки газу газопроводом «Північний потік – 1». 
  • Збиток також включає втрати у розмірі €2,7 млрд від зупинки проєкту газопроводу «Північний потік – 2».
  • «Протягом декількох місяців Uniper відіграє вирішальну роль у стабілізації постачання газу до Німеччини ціною багатомільярдних збитків внаслідок різкого скорочення постачання газу з Росії», – заявив генеральний директор компанії Клаус-Дітер Маубах.
  • В Uniper повідомили, що у 2022-му очікують середній або високий однозначний операційний збиток у мільярдах євро і що наступний рік стане перехідним роком, перш ніж група зможе вийти із «зони збитків» у 2024 році.
  • Акції Uniper вже впали більш ніж на 9%.

Контекст

Uniper мала отримати допомогу на €15 млрд, погоджену з урядом минулого місяця, після того, як Росія різко скоротила потоки газу, змусивши компанію купувати газ в інших місцях за набагато вищими цінами.

Зазначається , що ця допомога оголила залежність Німеччини від імпорту російського газу, на який припадало близько 55% від загального обсягу минулого року, а також витрати, повʼязані з пошуком альтернативних джерел для забезпечення провідної економіки Європи, йдеться у матеріалі.

У межах державної допомоги Німеччина отримає 30% акцій Uniper та пообіцяла кредитні лінії на €9 млрд через KfW, €5 млрд з яких уже використано.

Крім акціонерного капіталу, що надається державою, та більших кредитів від державного кредитора KfW, допомога також буде надана у вигляді податку на газ, який дозволить комунальним підприємствам з жовтня перекласти більшу частину витрат на купівлю дорожчого газу на споживачів, повідомили в Uniper. У компанії вважають, що це значно скоротить збитки, починаючи вже із четвертого кварталу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні