Категорія
Новини
Дата

Кадровий переворот у творців ChatGPT. Британський регулятор перевіряє партнерство Microsoft та OpenAI

Управління з питань конкуренції та ринків (CMA) Великої Британії вивчає, чи призвело партнерство між Microsoft і OpenAI, включаючи недавні кадрові зміни у розробника ChatGPT, до злиття, і якщо так, то як це вплине на конкуренцію, йдеться в заяві установи.

Ключові факти

  • CMA сьогодні надало сторонам та зацікавленим третім сторонам можливість заздалегідь прокоментувати партнерство між Microsoft і OpenAI.
  • Запрошення до коментарів є першою частиною процесу збирання інформації і передує будь-якому запуску офіційного розслідування.
  • У нещодавньому звіті CMA про ринок ШІ відзначені як можливості, так і ризики для конкуренції та захисту споживачів. Там наголошується на необхідності стійкої конкуренції між розробниками ШІ, яка допоможе забезпечити інновації, зростання та відповідальну практику у всьому секторі, а також необхідність відкритої та ефективної конкуренції.
  • Управління уважно відстежує вплив партнерських відносин та стратегічних угод, які можуть призвести до послаблення конкуренції. 
  • Останнім часом в управлінні OpenAI відбулася низка змін, у деяких з яких брала участь Microsoft. У світлі цих подій CMA зараз запускає обговорення і перевірить, чи призвело партнерство до набуття контролю (тобто коли воно призводить до того, що одна сторона має суттєвий вплив, фактичний контроль чи більше 50% прав голосу над іншою організацією) чи до зміни характеру контролю одного субʼєкта над іншим.

Контекст

Компанія поринула в кризу, коли 17 листопада Альтман та його колега-співзасновник Грег Брокман були витіснені з ради директорів. Повстання співробітників і інвесторів змусило чотирьох членів ради директорів, що залишилися, змінити курс і повернути співзасновників.

У рамках угоди щодо повернення Альтмана і Брокмана з ради директорів вийшли троє директорів, що залишилися: технологічна підприємиця Таша МакКолі, Хелен Тонер з Центру безпеки та нових технологій та Ілля Суцкевер, третій співзасновник OpenAI та головний науковий співробітник компанії.

В результаті з початкової ради директорів, що складається з шести осіб, залишився лише один директор – Адам ДʼАнджело, виконавчий директор служби питань та відповідей Quora.

Microsoft відіграватиме роль спостерігача без права голосу в новій раді директорів компанії OpenAI. Стартап у галузі штучного інтелекту прагне зміцнити своє корпоративне управління після кадрового перевороту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні