Категорія
Новини
Дата

Нобелівську премію з медицини присудили за дослідження, що лягли в основу вакцин проти COVID-19

Нобелівську премію у галузі медицини та фізіології у 2023 році отримали представниця Угорщини Каталін Каріко та американець Дрю Вайсман за «відкриття щодо модифікацій нуклеозидних основ, які дозволили розробити ефективні мРНК-вакцини проти COVID-19». Про це 2 жовтня оголосили у Нобелівському комітеті в Стокгольмі.

Ключові факти

  • Відкриття Каріко та Вайсмана «відіграли вирішальну роль у розробці ефективних мРНК-вакцин проти COVID-19 під час пандемії, що виникла на початку 2020 року», йдеться у повідомленні.
  • Каріко – старша віцепрезидентка компанії BioNTech RNA Pharmaceuticals, що займається розробками нових видів імунотерапії для лікування різних хвороб.
  • Вайсман працює в Медичній школі Перельмана при Університеті Пенсільванії.
  • Разом вони досліджували РНК-опосередковані активації імунної системи і здійснили відкриття нуклеозидних модифікацій, що дали змогу розробити, зокрема, мРНК-вакцини від вірусу COVID-19.

Контекст

На роботах Каріко і Вайсмана засновано весь бізнес компанії Moderna, яка створила вакцину в пандемічному 2020 році. Основна робота вчених вийшла у 2015-му, за 15 років до пандемії.

Премія в галузі медицини та фізіології традиційно відкриває Нобелівський тиждень. 3 жовтня будуть оголошені імена лауреатів Нобелівської премії з фізики, 4 жовтня – з хімії, 5 жовтня – з літератури, а 6 жовтня в Осло назвуть лауреата премії миру.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні