Категорія
Новини
Дата

«Норнікель» російського мільярдера Потаніна скоротить виробництво. У компанії проблеми з постачанням обладнання

Російська гірничо-металургійна компанія «Норільський нікель», яку очолює один із найбагатших людей Росії Володимир Потанін, планує цього року скоротити виробництво нікелю та кобальту, ключових для акумуляторних батарей, у звʼязку із затримкою ремонту заводу та пожежею на НПЗ, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Найбільший виробник рафінованого нікелю, ймовірно, знизить випуск цього металу на 4–5% із рівня 219 000 т у 2022 році у звʼязку з проведенням ремонтних робіт, які були перенесені з минулого року через проблеми з постачанням обладнання, повідомив старший віце-президент Сергій Степанов. Виробництво кобальту скоротиться більш ніж удвічі, порівняно з тим, що було до вересневої пожежі на Кольській АЕС.
  • Скорочення обсягів виробництва «Норнікеля» також свідчить про те, що на російське виробництво металів впливає припинення постачання обладнання та технологій західними фірмами.
  • «Норнікель» очікує, що виробництво нікелю цього року становитиме від 204 000 до 214 000 т. Виробництво кобальту може становити 1000 т проти 2500 т в останні роки, каже Степанов. За його словами, минулого року компанія зосередилася на відновленні своїх ланцюжків поставок та зуміла привезти деяке виробниче обладнання з Азії. Тож цього року потрібно буде провести відкладений ремонт.
  • Щодо кобальта «Норнікелю» вдалося відновити частину виробництва, яка постраждала після вересневої пожежі в одному з цехів Кольської філії. 
  • Цього року компанія може виробити до 2,6 млн унцій паладію та 643 000 унцій платини, йдеться в повідомленні, порівняно із минулорічними показниками у 2,79 млн унцій та 651 000 унцій – відповідно.

Контекст

«Норнікель» контролює приблизно десяту частину світового ринку нікелю. У грудні агентство повідомило, що «Норнікель» розглядає можливість скорочення виробництва нікелю, оскільки деякі європейські покупці уникають поставок з Росії, а також на тлі потенційного профіциту.

Ціни на нікель були волатильними через низьку ліквідність після безпрецедентного короткого продажу на Лондонській біржі металів у березні. Ціна на кобальт різко впала після досягнення багаторічного максимуму в середині 2022 року, частково через зниження попиту на електроніку в Китаї та перспективи збільшення пропозиції в майбутньому.

«Норнікель» переглядає свою стратегію та налагоджує тісніші звʼязки з такими країнами, як Китай, Туреччина й Марокко, через західні санкції щодо російської економіки.

Західні уряди утримуються від ударів по «Норнікелю», памʼятаючи про збої на ринках алюмінію після того, як у 2018 році проти суперника Потаніна Олега Дерипаски та його групи «Русал» були запроваджені санкції.

Минулого місяця Потаніна було внесено до списку санкцій США в рамках ширших заходів, спрямованих проти людей і компаній, близьких до президента Володимира Путіна, санкції проти нього запровадили також Велика Британія та Канада. Потанін є виконавчим директором «Норнікеля» та найбільшим акціонером, який володіє 36% через свою холдингову групу «Інтеррос».

За оцінками американського Forbes, статки Потаніна становлять $26,4 млрд, що робить його 51-ю найбагатшою людиною у світі. У 2022 році він посів друге місце в списку найбагатших бізнесменів Росії. Російський Forbes оцінює його статки у $17,3 млрд. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні