«Норнікель» Потаніна не виходитиме на інші ринки через санкції, планує співпрацювати з «дружніми» Китаєм, Туреччиною та Марокко /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Норнікель» Потаніна не виходитиме на інші ринки через санкції, планує співпрацювати з «дружніми» Китаєм, Туреччиною та Марокко

Getty Images

Металургійний гігант «Норнікель», який очолює один із найбагатших людей Росії Володимир Потанін, переглядає свою стратегію та налагоджує тісніші звʼязки з такими країнами, як Китай, Туреччина й Марокко, через західні санкції щодо російської економіки, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зокрема, Потанін зізнався російському РБК, що вплив санкцій «безпосередньо не впливає на життя компанії, її виживання, але, звичайно, обмежує її можливості, у тому числі фінансові, та розвиток тих ринків, на яких вона традиційно присутня».
  • «Зберігати їх складніше, а завойовувати нові дорого. Нам доводиться справлятися з усім цим», – додав Потанін, виконавчий директор «Норнікеля» та найбільший акціонер, який володіє 36% через свою холдингову групу «Інтеррос».
  • Потанін сказав, що його компанія, найбільший у світі виробник паладію та рафінованого нікелю, постраждала від «повністю руйнівних» санкцій через вплив на логістичні ланцюжки, платіжні системи та можливість закуповувати нове обладнання.
  • За його словами, плани «Норнікеля» щодо виходу на інші ринки були зірвані, що змусило його зосередити свою інвестиційну політику на Росії та дружніх країнах.
  • «Звичайно, ми знаходимо виходи з цієї ситуації. Ми перебудовуємо логістичні ланцюжки в більш дружні країни. Насамперед у Китай, Туреччину, Марокко та інші арабські країни», – сказав він.

Контекст

Заяви Потаніна стали рідкісним визнанням того, як західні санкції у звʼязку з війною в Україні впливають на компанію, що має стратегічне значення для російської економіки й світових ринків металів, хоча сам «Норнікель» не піддається безпосередньому впливу обмежувальних заходів.

Західні уряди утримуються від ударів по «Норнікелю», памʼятаючи про збої на ринках алюмінію після того, як у 2018 році проти суперника Потаніна Олега Дерипаски та його групи «Русал» були запроваджені санкції.

Минулого місяця Потаніна було внесено до списку санкцій США в рамках ширших заходів, спрямованих проти людей і компаній, близьких до президента Володимира Путіна, санкції проти нього запровадили також Велика Британія та Канада.

За оцінками американського Forbes, статки Потаніна становлять $26,4 млрд, що робить його 51-ю найбагатшою людиною у світі. У 2022 році він посів друге місце в списку найбагатших бізнесменів Росії. Російський Forbes оцінює його статки у $17,3 млрд. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні