Норвегія та Данія відправлять Україні 8000 артилерійських снарядів /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Норвегія та Данія відправлять Україні 8000 артилерійських снарядів

Getty Images

Україна отримає 8000 артилерійських снарядів, йдеться у повідомленні Міністерства оборони Норвегії. Країна жертвує самі снаряди, а Данія – відповідні підривники.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У відомстві повідомили, що Україна має значну потребу в артилерійських боєприпасах. Міністр оборони Бьорн Арільд Грам зазначив, що для безпеки Європи та Норвегії важливо, щоб Україні вдалося протистояти Росії, і країна продовжить надавати підтримку найближчими роками. 
  • Артилерійські снаряди поставляються із власних запасів Збройних сил Норвегії. Раніше Норвегія передала загалом 20 000 артилерійських снарядів.
  • Виконувач обовʼязків міністра оборони Данії Трольс Лунд Пульсен додав, що країна разом з іншими країнами ЄС і НАТО перебуває у процесі надання військової допомоги. 
  • Снаряди є стандартними 155-мм артилерійськими боєприпасами НАТО і доповнять пожертвувані Данією 19 самохідних гаубиць Caesar.

Контекст

Щодня Росія випускає по Україні понад 20 000 артилерійських снарядів – стільки, скільки європейські заводи виробляють за місяць. Україна ж вистрілює близько чверті цього обсягу. Виробники оборонної продукції намагаються наростити виробництво для поповнення національних запасів, а також підтримки постачань до України. 

8 березня міністр оборони України Олексій Резніков перед зустріччю з європейськими колегами у Швеції повідомив, що Україні терміново потрібні артилерійські боєприпаси у великій кількості, і проєкту пропозиції ЄС щодо використання €1 млрд на закупівлю снарядів буде недостатньо, пише Bloomberg. Він додав, що Україна також має потребу в системах ППО, бронетехніці й танках. «Нам потрібен 1 млн снарядів, і це коштуватиме приблизно €4 млрд, – сказав Резніков журналістам. – Нам потрібно більше».

Посли ЄС погодили додаткові €2 млрд до Європейського фонду миру, щоб засвідчити «незмінну прихильність ЄС військовій підтримці України та інших партнерів», повідомляє представництво Швеції в ЄС.

Європейська комісія, виконавчий орган ЄС, розповсюдила трикомпонентний план, в якому пропонується негайно передати Україні боєприпаси, зокрема 155-мм артилерійські снаряди, з існуючих запасів або бути в очікуванні замовлень. ЄК також закликала обʼєднати замовлення для європейської промисловості та пообіцяла запропонувати заходи щодо скорочення бюрократичної тяганини, що заважає галузі нарощувати обсяги виробництва.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні