Категорія
Новини
Дата

Посли ЄС затвердили додаткові €2 млрд для Європейського фонду миру. Через нього надають військову допомогу Україні

Посли ЄС погодили додаткові €2 млрд до Європейського фонду миру, щоб засвідчити «незмінну прихильність ЄС військовій підтримці України та інших партнерів», повідомляє представництво Швеції в ЄС.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Сьогодні посли ЄС затвердили додаткові €2 млрд до Європейського фонду миру. Це рішення посилає чіткий сигнал про незмінну прихильність ЄС військовій підтримці України та інших партнерів», – сказано у повідомленні представництва.
  • За даними «Укрінформ», 8 березня міністри оборони ЄС погодили надання €1 млрд на компенсацію негайної військової допомоги Україні.
  • Зокрема, очільники оборонних відомств ЄС погодилися з пропозицією щодо надання Україні негайної військової допомоги. Йдеться про поставки упродовж тижнів снарядів калібрів 155-мм та 152-мм, для компенсації з Європейського фонду миру буде виділено €1 млрд, заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель. 

Контекст

Європейський фонд миру був створений у березні 2021 року для фінансування всіх дій спільної зовнішньої та безпекової політики, що стосуються військових та оборонних питань, з метою запобігання конфліктам, збереження миру та зміцнення міжнародної безпеки та стабільності. 

Зокрема, завдяки Європейському фонду миру ЄС може фінансувати дії, спрямовані на зміцнення потенціалу країн, що не входять до ЄС, а також регіональних та міжнародних організацій щодо військових та оборонних питань. Завдяки фонду ЄС підтримує Збройні сили України через шість послідовних пакетів підтримки, а також багато інших країн.

8 грудня стало відомо, що держави – члени Європейського Союзу мають намір збільшити розмір свого фонду для фінансування постачання зброї Україні щонайменше на €2 млрд. Згодом Європейська рада досягла політичної угоди щодо фінансової стійкості Європейського фонду миру, збільшивши його на €2 млрд у 2023 році. До 2027 року зростання становитиме до €5,5 млрд, повідомляє установа.

Європейська комісія, виконавчий орган ЄС, минулого тижня розповсюдила трикомпонентний план, в якому пропонується негайно передати Україні боєприпаси, зокрема 155-мм артилерійські снаряди, з існуючих запасів або в очікуванні замовлень. Вона також закликала обʼєднати замовлення для європейської промисловості та пообіцяла запропонувати заходи щодо скорочення бюрократичної тяганини, що заважає галузі нарощувати обсяги виробництва.

8 березня міністр оборони України Олексій Резніков перед зустріччю з європейськими колегами у Швеції повідомив, що Україні терміново потрібні артилерійські боєприпаси у великій кількості, і проєкту пропозиції ЄС щодо використання €1 млрд на закупівлю снарядів буде недостатньо, пише Bloomberg. Він додав, що Україна також потребує систем ППО, бронетехніки і танків. «Нам потрібен 1 млн снарядів, і це коштуватиме приблизно €4 млрд, – сказав Резніков журналістам. – Нам потрібно більше».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні