Оборонні підприємства Європи наймають персонал і збільшують потужності, щоб поновити запаси боєприпасів і поставити їх Україні – FT /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Оборонні підприємства Європи наймають персонал і збільшують потужності, щоб поновити запаси боєприпасів і поставити їх Україні – FT

Getty Images

Війна в Україні потребує безпрецедентної витрати боєприпасів, щодня робиться понад 5000 артилерійських пострілів, пише Financial Times. Виробники оборонної продукції намагаються наростити виробництво для поповнення національних запасів, а також підтримки постачань в Україну

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За оцінками виконавчого директора норвезької збройної компанії Nammo Мортена Брандтзега, Україна здійснює приблизно 5000-6000 артилерійських пострілів на день, що, за його словами, аналогічно щорічним замовленням невеликої європейської держави до війни. За його словами, деякі компоненти для виробництва боєприпасів мають такий високий попит, що час їхньої доставки збільшився з місяців до років.
  • Це призвело до пошуку вихідних матеріалів, від хімікатів для вибухових речовин до металів і пластмас. Більшість компаній збільшили виробничі зміни напередодні очікуваних замовлень від національних урядів та наймають більше людей.
  • Заступник генерального директора виробника вибухових речовин військового призначення Eurenco Ів Траїсак сказав, що компанія прагне збільшити виробничі потужності, щоб задовольнити зростаючий попит із боку клієнтів, серед яких німецька Rheinmetall і британська BAE Systems. Eurenco працює над тим, щоб мати додаткові джерела критично важливої сировини – азотної кислоти.
  • Rheinmetall, найбільший оборонний підрядник Німеччини, оголосив минулого місяця, що збудує новий завод із виробництва вибухових речовин в Угорщині в рамках спільного підприємства з урядом для вирішення проблеми дефіциту. Компанія також перезапустила виведені з експлуатації підприємства з виробництва боєприпасів, повідомила FT, і «придбала великі запаси важливих матеріалів».
  • Мік Орд, виконавчий директор британської компанії Chemring, яка постачає низку вибухових речовин і палива оборонним підрядникам, сказав, що деякі клієнти цікавилися, чи можна «збільшити випуск певних матеріалів на 100-200%». За його словами, для значного збільшення обсягів виробництва потрібен час та інвестиції у нові заводи. 
  • Британська компанія Denroy, яка виготовляє гільзи та інші компоненти для низки оборонних компаній, виграла від попереднього замовлення на певні матеріали, такі як полімери та композити.

Контекст

8 грудня стало відомо, що держави – члени Європейського Союзу мають намір збільшити розміри свого фонду для фінансування постачання зброї Україні щонайменше на €2 млрд.

2 лютого Рада ЄС затвердила сьомий пакет військової допомоги Україні на €500 млн та виділення €45 млн на навчання українських військовослужбовців. Сьомий пакет доводить спільну військову допомогу ЄС Україні за рахунок Європейського фонду миру до €3,6 млрд.

Нещодавно уряд Німеччини повідомив про постачання Україні танків Leopard 2. Також країна видасть відповідні дозволи на передачу країнам-партнерам, котрі хочуть швидко поставити німецькі танки зі своїх складів в Україну. Також Україна отримає 31 американський танк M1 Abrams, а також супутнє обладнання й техніку для їхнього обслуговування. За даними Spiegel, європейські союзники обговорюють спільну передачу Україні загалом 80 основних бойових танків Leopard 2, щоб сформувати два батальйони по 40 машин.

Окрім цього на Заході вже проходять внутрішні дебати про постачання Україні реактивних винищувачів, їх ініційовано українськими офіційними особами за підтримки країн Балтії. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні