Категорія
Новини
Дата

Новий етап ринку землі. З 1 січня бізнес здебільшого продає земельні ділянки, а не купує

2 хв читання

З січня 2024 року ринок землі став відкритим для юридичних осіб, але не зазнав значних змін. Компанії, які володіли значною кількістю земельних ділянок, переважно продають землю, а не купують. Загалом від початку 2024-го компанії продали понад 200 га землі. Про це повідомив сервіс Опендатабот з посиланням на власний аналіз. 

Ключові факти

  • Із січня компанії мають право офіційно купувати до 10 000 га землі. Попри очікування, бізнес навпаки почав продавати ту землю, що вже була в його власності, аніж купляти нову. Вже 207 га земельних ділянок було продано компаніями за перші два тижні 2024 року. 
  • Наразі Державний земельний кадастр відстежує 281 українську компанію, кожна з яких володіє земельними ділянками понад 100 га. 
  • Найбільшою кількістю землі в Україні наразі володіє агрофірма «Світанок»: понад 5000 га, на другому місці – Дружківське рудоуправління: 3300 га, трійцю замикає «Землетрейд» – 3100 га. 
  • З десятки компаній, які володіють найбільшою кількістю угідь у країні, лише «Землетрейд» продала 20 га від початку відкриття ринку землі. Інші ж бізнеси жодних операцій із землею поки що не проводили. 
  • Зокрема, компанії «Долина» та «Екор Гарден СТС» вибули зі списку найбільших землевласників від початку року. Ці бізнеси розпродали свій земельний банк так, що в них залишилось менше 100 га. На 1 січня 2024 року ці компанії володіли землею площею 388 га та 120 га відповідно.
Новий етап ринку землі. З 1 січня бізнес здебільшого продає земельні ділянки, а не купує /Фото 1

Контекст

Ринок земель сільськогосподарського призначення в Україні запрацював з 1 липня 2021 року. До 31 грудня 2023-го купувати землю могли винятково фізособи-громадяни України в розмірі не більше 100 га на одну людину. 

З початку 2024 року таке право отримали і юридичні особи, а дозволений розмір зріс до 10 000 га. За два роки земельної реформи в Україні продано близько 275 157 га сільгоспземлі, що становить 1% від усіх сільгоспземель, свідчать дані Мінагрополітики.

Протягом першого тижня з моменту запуску нового етапу ринку землі в Україні не було укладено жодної угоди, в якій брали участь юридичні особи, повідомив міністр агрополітики Микола Сольський. «У нас вже цілий тиждень нового року, і немає жодної угоди в країні з юридичною особою на ринку землі. Ніхто не поспішає», – зазначав він напочатку січня. Сольський наголосив, що вільний ринок землі сприятиме привертанню інвестицій в економіку та стимулюватиме розвиток бізнесу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні