Категорія
Новини
Дата

Новий етап ринку землі. З 1 січня бізнес здебільшого продає земельні ділянки, а не купує

З січня 2024 року ринок землі став відкритим для юридичних осіб, але не зазнав значних змін. Компанії, які володіли значною кількістю земельних ділянок, переважно продають землю, а не купують. Загалом від початку 2024-го компанії продали понад 200 га землі. Про це повідомив сервіс Опендатабот з посиланням на власний аналіз. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Із січня компанії мають право офіційно купувати до 10 000 га землі. Попри очікування, бізнес навпаки почав продавати ту землю, що вже була в його власності, аніж купляти нову. Вже 207 га земельних ділянок було продано компаніями за перші два тижні 2024 року. 
  • Наразі Державний земельний кадастр відстежує 281 українську компанію, кожна з яких володіє земельними ділянками понад 100 га. 
  • Найбільшою кількістю землі в Україні наразі володіє агрофірма «Світанок»: понад 5000 га, на другому місці – Дружківське рудоуправління: 3300 га, трійцю замикає «Землетрейд» – 3100 га. 
  • З десятки компаній, які володіють найбільшою кількістю угідь у країні, лише «Землетрейд» продала 20 га від початку відкриття ринку землі. Інші ж бізнеси жодних операцій із землею поки що не проводили. 
  • Зокрема, компанії «Долина» та «Екор Гарден СТС» вибули зі списку найбільших землевласників від початку року. Ці бізнеси розпродали свій земельний банк так, що в них залишилось менше 100 га. На 1 січня 2024 року ці компанії володіли землею площею 388 га та 120 га відповідно.
Новий етап ринку землі. З 1 січня бізнес здебільшого продає земельні ділянки, а не купує /Фото 1

Контекст

Ринок земель сільськогосподарського призначення в Україні запрацював з 1 липня 2021 року. До 31 грудня 2023-го купувати землю могли винятково фізособи-громадяни України в розмірі не більше 100 га на одну людину. 

З початку 2024 року таке право отримали і юридичні особи, а дозволений розмір зріс до 10 000 га. За два роки земельної реформи в Україні продано близько 275 157 га сільгоспземлі, що становить 1% від усіх сільгоспземель, свідчать дані Мінагрополітики.

Протягом першого тижня з моменту запуску нового етапу ринку землі в Україні не було укладено жодної угоди, в якій брали участь юридичні особи, повідомив міністр агрополітики Микола Сольський. «У нас вже цілий тиждень нового року, і немає жодної угоди в країні з юридичною особою на ринку землі. Ніхто не поспішає», – зазначав він напочатку січня. Сольський наголосив, що вільний ринок землі сприятиме привертанню інвестицій в економіку та стимулюватиме розвиток бізнесу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні