Категорія
Новини
Дата

Влада відмовилася від підвищення податків для банків. Проти цієї ідеї виступили Мінфін, НБУ та МВФ

1 хв читання

Голова фінансового і податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев зняв з порядку денного підвищення податків для банківського сектору до 50% у 2024 році, бо проти виступили Міністерство фінансів, Нацбанк і Міжнародний валютний фонд (МВФ). Про це йшлося під час засідання робочої групи фінансового комітету щодо законопроєкту про підвищення податків.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Мінфін не підтримав цю ідею, адже має занепокоєння щодо можливостей банків інвестувати в ОВДП. Натомість міністерство розраховує додатково залучити завдяки ОВДП понад 200 млрд грн до кінця року, заявив заступник міністра Денис Улютін.
  • Банки й так сплачують найбільший корпоративний податок, додала заступниця міністра Світлана Воробей. Крім цього, ідею не підтримує МВФ, зазначила вона. Під час підвищення податку для банків до 50% минулого року йшлося, що це одноразова історія, нагадав заступник голови фінкомітету Ярослав Железняк.
  • НБУ не підтримав ідею додатково оподаткувати банки, заявила перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова. Для низки банків це може призвести до того, що вони не відповідатимуть вимогам НБУ щодо достатності капіталу, пояснила вона. Зокрема, це загрожує двом держбанкам.
  • Низка депутатів фінкомітету, зокрема його голова Данило Гетманцев, не погодилися з такою позицією. Але через позицію інших органів Гетманцев зняв це питання з розгляду, тож підвищення податків для банків до 50% не з’явиться у масштабному законопроєкті щодо підвищення податків.

Контекст

Кабмін 18 липня схвалив два законопроєкти: перший – про зміни до Податкового кодексу для фінансування додаткових військових видатків, другий – про зміни до держбюджету для підвищення військових видатків. Додаткові критично важливі потреби уряд оцінює у 500,3 млрд грн, зокрема 495,3 млрд грн – на оборону. Уряд очікує, що підвищення військового збору та деякі інші заходи дадуть змогу мобілізувати на сектор безпеки та оборони ресурсів на 121,8 млрд грн. Більше про це читайте в матеріалі Forbes Ukraine.

Водночас, як дізнався Forbes, Верховна Рада не голосуватиме за законопроєкт із підвищенням низки податків до вересня, а сам концепт документа змінився. Більше про це читайте тут.

26 серпня стало відомо, що урядовий законопроєкт зазнав суттєвих змін. Зокрема, з документа прибрали норму про підвищення ПДВ. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд