Категорія
Новини
Дата

Новий законопроєкт про доплати і відпустки військовим пройшов перше читання у парламенті. Що передбачає документ

Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроєкт №9342 про доплати та відпустки для військовослужбовців. За таке рішення проголосували 333 народні депутати, повідомив нардеп Ярослав Железняк у Telegram. Цей законопроєкт має замінити поправку до законопроєкту №8312 про повернення 30 000 грн доплат.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Законопроєкт підготують до другого читання. «По факту були зауваження, що самі виплати військовим не повертаються. І ще дискусії щодо встановлення рівня виплат», – пояснив Железняк.
  • Напередодні профільний комітет підтримав законопроєкт №9342, поданий народним депутатом від «Слуги народу» Давидом Арахамією та групою інших депутатів. Водночас Комітет рекомендував відхилити як альтернативний законопроєкт №9342-1, поданий Дмитром Разумковим та іншими депутатами, яким пропонується відновити доплати по 30 000 грн усім силовикам.

Що передбачає законопроєкт №9342

  • Під час дії воєнного стану військовослужбовцям щомісячно виплачуватиметься додаткова винагорода від 30 000 до 100 000 грн пропорційно часу виконання бойових (спеціальних) завдань.
  • Військовослужбовцям строкової служби встановлюється виплата у 6000 грн на місяць пропорційно часу проходження військової служби.
  • Доплати в 6000 грн на місяць передбачені для військовослужбовців, які отримали травму (поранення, контузію, каліцтво) під час ведення бойових дій та які зараховані в розпорядження відповідного командира під час тимчасової непридатності до військової служби.
  • Курсанти отримають додаткову винагороду в 2350 грн на місяць.
  • Для інструкторів розмір додаткової винагороди в залежності від рівня, інтенсивності та напрямків підготовки (10 000–30 000 грн).
  • Додаткові витрати держбюджету для виконання цих норм оцінюються у 10 млрд грн. 
  • Законопроєкт також зобовʼязує не допускати до участі у веденні бойових дій військовослужбовців з числа призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, які не пройшли курс базової військової підготовки.
  • Термін проходження базової військової підготовки не може бути меншим ніж один місяць для мобілізованих громадян, які раніше не проходили військову службу. 
  • Під час дії воєнного стану військовослужбовцям може надаватися частина щорічної основної відпустки тривалістю 30 календарних днів, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення тривалістю не більше як 10 календарних днів.

Контекст

Міноборони з 1 лютого скасувало додаткову винагороду в 30 000 грн військовим та силовикам, які не перебувають на передовій. Мотивація – «заради справедливого підходу».

З лютого виплати військовим в Україні стали диференційованими. Суми залежать від районів перебування та складності бойових завдань.Тим, хто на передовій, залишили 100 000 грн винагороди, як і для сімей полонених та зниклих безвісти.

При цьому мінімальну зарплату для ЗСУ, Нацгвардії та Держприкордонслужби збільшили до 20 100 грн. Для ДСНС і Нацполіції – до 17 000 грн. Більше про це читайте тут.

10 квітня Верховна Рада проголосувала за повернення доплати в 30 000 грн для українських військових, які перебувають поза місцями бойових дій. За законопроєкт № 8312 із відповідною поправкою в цілому проголосували 277 народних депутатів.

Поправка повертає надбавку захисникам шляхом економії на скорочені зарплат для держслужбовців та менеджменту держпідприємств (до 10 мінімальних зарплат).

16 квітня до Верховної Ради внесено проєкт постанови, який блокує підписання спікером парламенту законопроєкта №8312 про повернення доплат у 30 000 грн військовим у тилу. Документ зареєстрував народний депутат від фракції «Голос» Володимир Цабаль.

2 травня до Верховної Ради надійшов лист від силового блоку щодо оплати праці особового складу. У ньому пропонується до кінця травня розробити новий законопроєкт.

Автори листа заявляють, що система оплати праці має бути справедливою та забезпеченою бюджетним фінансуванням, «а не просто існувати на папері».

Підписанти листа пропонують надалі розробляти нормативну базу щодо оплати праці захисників більш диференційовано та головне – з залученням командування й представників сектора нацбезпеки та оборони.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні