Нинішній та колишній спікери ВРУ Руслан Стефанчук і Дмитро Разумков з нардепами та міністрами біля Верховної Ради /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

Потрібно 100 млрд грн, зекономимо – 1 млрд грн. Нардепи повернули 30 000 грн для війскових, обмеживши зарплати у держсекторі. Чому це загрожує бюджетною катастрофою

Нинішній та колишній спікери ВРУ Руслан Стефанчук і Дмитро Разумков з нардепами та міністрами біля Верховної Ради Фото Getty Images

Верховна Рада повернула доплати військовим у 30 000 грн, від чого відмовилися на початку року заради економії. Рішення стало неочікуваним навіть для самих нардепів. Воно загрожує розбалансуванням і без того дефіцитного держбюджету. Масштаби проблеми – понад 100 млрд грн цього року. Де шукати кошти та як Офіс президента вирішуватиме політично чутливе питання?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Рішення Верховної Ради повернути доплати у 30 000 грн на місяць військовим, рятувальникам і правоохоронцям шокувало уряд та навіть самих нардепів. Лише два місяці тому Міноборони змінило підхід до нарахування зарплати військових залежно від місця служби, щоб заощадити цьогоріч близько 100 млрд грн бюджетних видатків.

Від початку прийнятий 10 квітня законопроєкт №8312 мав регулювати управління майном Збройних сил чи примусово відчуженими активами під час воєнного стану, але не зарплати у сфері оборони. Норма, за якою 30 000 грн повертаються за рахунок обмеження зарплат більшості держслужбовців і працівників держкомпаній, зʼявилася в останній момент. Її ініціатор – ексспікер Ради Дмитро Разумков.

Про сьогоднішнє голосування нардепи говорять, не приховуючи здивування та розчарування: голосувати за такі нововведення не планували, кажуть три депутати з фінансового та бюджетного комітетів. Не очікували таких рішень і в Офісі президента (ОП). «Конкретних обговорень щодо закону не було, зараз зʼясовуватимуть, як пройшло голосування та як тепер це профінансувати», – каже на правах анонімності один із консультантів ОП.

Ключова проблема – доплати військовим обійдуться у 100-120 млрд грн, тоді як економія на чиновниках дасть у кращому випадку близько мільярда гривень. 

Якщо президент все ж підпише закон, уряду та фракції влади доведеться вносити зміни до бюджету й вирішувати, звідки брати додаткові гроші. Що вони планують робити у такому разі?

Як Разумков створив проблему на 100 млрд грн

Правка Разумкова до законопроєкту пройшла вже під час розгляду в залі для голосувань. У порівняльній таблиці початкової версії не згадуються зарплати чи додаткова винагорода військових.

Законопроєкт був із самого початку погано прокомунікований, а цю правку не було винесено на обговорення ані під час погоджувальної ради, ані під час голосування у залі, розповідає нардеп із оборонного комітету ВР Соломія Бобровська.

Вона визнає, що проблема з виплатами військовим після рішення Міноборони відмовитися від доплат є досить гострою. «З виплатами відбувається колапс: командири бригад не знають, як і кому правильно нараховувати військові виплати, – каже Бобровська. – Але розвʼязувати проблему потрібно комплексно, враховуючи як потреби військових, так і спроможності бюджету».

Разумков прописав єдине джерело фінансування – обмеження зарплат для працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ або суб’єктів господарювання, 100% акцій яких належить державі. Якщо ця норма запрацює, держслужбовці не зможуть отримувати більше еквіваленту 10 мінімалок. Зараз це 67 000 грн. Йдеться перш за все про членів наглядових рад держкомпаній та топменеджмент держкомпаній чи держбанків. Також вказану «стелю» перевищують зарплати працівників антикорупційних органів – НАБУ, САП, НАЗК.

Голова фінансового комітету Ради Данило Гетманцев каже Forbes, що хоч ідею підвищення виплат військовим він і підтримує, саме ця правка «підготовлена неграмотно».

«120 млрд грн потрібно на фінансування доплат, тоді як економія на зарплатах держслужбовців буде мізерною, вони відрізняються разів у сто, – наголошує він. – У нас дуже мало держслужбовців отримують більш ніж 67 000 грн».

Скорочення зарплат торкнеться максимум 1000 людей в країні, додає нардеп із бюджетного комітету, який попросив не згадувати його імені у цій статті. «Це до 50 млн грн економії на місяць, тоді як доплати військовим – 15 млрд грн», – зазначає співрозмовник. Інший нардеп із фінкомітету, який теж попросив не розголошувати його імені у цій статті, оцінює можливу економію не більше, ніж у 1 млрд грн.

До того ж обмеження зарплат далеко не завжди призведе до миттєвої економії держбюджету, оскільки у випадку з держкомпаніями кошти просто залишатимуться на їхніх рахунках, додає один із співрозмовників серед нардепів.

Чи підпише Зеленський закон про доплати військовим

Прийнятий законопроєкт потребуватиме внесення змін до бюджету: без цього ніде взяти гроші на відновлені виплати, каже в коментарі Forbes заступник голови фінансового комітету Ярослав Железняк («Голос»). Це означає, що уряду необхідно суттєво оновити бюджет-2023.

Остаточне рішення – за президентом. Володимир Зеленський може підписати документ, ветувати його або повернути нардепам на доопрацювання з власними правками. Три співрозмовники Forbes у ОП та президентській фракції кажуть, що Зеленський не ветуватиме закон.

«Політично це дуже складна ситуація», – каже нардеп із фінансового комітету на правах анонімності. З одного боку, популярне рішення про повернення доплат військовим заявила не влада, а опозиція, з іншого – хоч його й неможливо виконати, у разі ветування закону президент ризикує викликати невдоволення військових, додає співрозмовник.

Ще одна проблема – таке рішення не знайде підтримки міжнародних партнерів, констатує на правах анонімності нардеп із президентської фракції. «Воно ставить під сумнів не лише корпоративну реформу, а й незалежність антикорупційних органів», – каже нардеп. Крім того, уряд підписав меморандум МВФ, у якому прямо зобовʼязався не «друкувати кошти» для покриття дефіциту, як це було минулого року. Цьогоріч Україна розраховувала отримати від донорів $42 млрд на покриття дефіциту держбюджету.

Єдиний варіант, який залишається у таких обставинах – підвищення податків, кажуть два нардепи з фінансового та бюджетного комітетів. «Зрозуміло, поки що детального плану, які податки та наскільки підвищувати, ані в уряду, ані у ВР немає», – каже один із них. 

Гетманцев натомість вважає, що вихід із ситуації має шукати автор правки Дмитро Разумков, який повинен тепер внести і законопроєкт, який визначить реальні джерела фінансування. «Можливо, він готовий це зробити, замість того, щоб просто займатись популізмом. Якщо ні, це зробить Кабмін», – підсумував нардеп. 

Один зі співрозмовників Forbes у «Слузі Народу» зазначив, що владна фракція готує власний законопроєкт про повернення 30 000 грн доплат військовим. Однак він не уточнив деталей цього документа. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні