Категорія
Новини
Дата

Міністр фінансів допускає повернення доплат окремим категоріям військових

Міністр фінансів Сергій Марченко не виключає прийняття компромісного рішення у питанні повернення доплат військовим, аби додати мотивації окремим категоріям бійців. Про це він заявив у інтерв’ю Forbes.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Варіант зі збереженням доплат усім військовим, а також працівникам інших силових структур потребуватиме значного підвищення податків, тож він є малореальним, вважає Марченко. 
  • За його словами, завдання робочої групи, яка була створена в парламенті після прийняття поправки про повернення доплат у 30 000 грн, – знайти рішення, яке буде максимально корисним для ЗСУ і підйомним для бюджету.  
  • Голова Мінфіну вважає, що простір для компромісу є, але фінальне рішення має додавати мотивації військовим, тоді як доплата всім по 30 000 грн, на його думку, навпаки, цю мотивацію прибирає. Марченко зазначив, що це не влаштовує і військове командування зокрема. 
  • «Деякі керівники силових відомств казали, що після того, як вони внормували систему оплати, у їхніх підрозділах зʼявилось більше мотивації реально воювати, а не сидіти в тилу», – розповів він.  
  • Марченко наголосив, що готовий слухати військове командування, й видатки на оборону продовжують зростати, проте Мінфін подекуди «змушений задавати питання». Один з таких прикладів, до якого у Мінфіну є запитання, – «дезертири продовжують отримувати зарплатню у повному обсязі».  

Контекст

Міноборони з 1 лютого скасувало додаткову винагороду в 30 000 грн військовим і силовикам, які не перебувають на передовій. Мотивація – «заради справедливого підходу». Більше про це читайте тут.

10 квітня Верховна Рада проголосувала за повернення доплати в 30 000 грн для українських військових, які перебувають поза місцями бойових дій. Поправка повертає надбавку захисникам шляхом економії на скороченні зарплат для держслужбовців і менеджменту держпідприємств (до 10 мінімальних зарплат).

16 квітня до Верховної Ради внесено проєкт постанови, який блокує підписання спікером парламенту законопроєкта №8312 про повернення доплат у 30 000 грн військовим у тилу. Документ зареєстрував народний депутат від фракції «Голос» Володимир Цабаль.

2 травня до Верховної Ради надійшов лист від силового блоку щодо оплати праці особового складу. У ньому пропонується до кінця травня розробити новий законопроєкт.

Автори листа заявляють, що система оплати праці має бути справедливою та забезпеченою бюджетним фінансуванням, «а не просто існувати на папері».

Підписанти листа пропонують надалі розробляти нормативну базу щодо оплати праці захисників більш диференційовано та головне – з залученням командування й представників сектора нацбезпеки та оборони.

Марченко категорично проти повернення виплат військовим у 30 000 грн у тому вигляді, в якому за це проголосувала Верховна Рада. Єдиний вихід – підвищити ПДВ і в рази збільшити військовий збір, заявив Марченко в ефірі «Business Breakfast із Володимиром Федоріним»

За його словами, єдиний вихід – внести зміни до бюджету, «що коштуватиме 170 млрд грн додаткових витрат». «І аби їх профінансувати, доведеться збільшити податки, зокрема ПДВ – на 4%, військовий збір – утричі», – пояснив міністр.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні