Категорія
Війна
Дата

Уряд скасував доплату в 30 000 грн військовим у тилу. Чи правильне це рішення? Відповідають економіст, військовий та політик

Міноборони з 1 лютого скасовує додаткову винагороду в 30 000 грн військовим та силовикам, які не перебувають на передовій. Мотивація – «заради справедливого підходу». Які причини і наслідки такого рішення?

З лютого виплати військовим в Україні будуть диференційованими. Суми залежатимуть від районів перебування та складності бойових завдань.Тим, хто на передовій, залишать 100 000 грн винагороди, як і для сімей полонених та зниклих безвісти.

При цьому мінімальну зарплату для ЗСУ, Нацгвардії та Держприкордонслужби збільшать до 20 100 грн. Для ДСНС і Нацполіції – до 17 000 грн.

Кому зменшили виплати?

  • військовослужбовці та співробітники системи МВС, які перебувають поза зоною бойових дій у різних регіонах України 
  • строковики
  • курсанти
  • офіцери управлінь і штабів
  • деякі інші категорії

Урізання виплат військовим під час війни – чутливе рішення. Воно допоможе зменшити видатки дефіцитного бюджета, але, ймовірно, вплине на мотивацію бійців та темпи мобілізації.

Forbes зібрав думки економіста, військового та депутатки оборонного комітету ВРУ, які б пояснили логіку та наслідки рішення. 

Дмитро Боярчук, виконавчий директор CASE Україна

Рішення про зменшення виплат рано чи пізно мало бути прийняте, з таким великим дефіцитом бюджету (911 млрд грн у 2022-му) Україна несамодостатня. Питання було лише в тому, коли цей момент мав настати. 

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що протягом 2022 року Міноборони профінансувало майже у 10 разів більше коштів на грошове забезпечення воїнів та додаткові виплати, ніж було у 2021 році.

На 2021-й рік в оборонній сфері (це не тільки Міністерство оборони, а й Нацгвардія та інші) грошове забезпечення та зарплата з нарахуваннями була запланована на рівні майже 150 млрд грн. 

Тобто на цей напрям оборони у 2022-му витратили більше 1 трлн грн. Це приблизно третина всіх бюджетних витрат за рік. Фіскальний розрив 2022-го року (дефіцит + фінансування за рахунок грантів) 1,3 трлн грн. Уряду на тлі такого дефіциту доводиться задумуватися про шляхи економії. 

Який потенціал економії коштів внаслідок зменшення виплат військовим не на передовій? Зараз оцінити складно, оскільки в публічному доступі немає достатньо інформації.  

Однак під час ухвалення бюджету 2023-го року, витрати на оборону вже передбачались меншими, ніж на 2022 рік. Зокрема план по витратам Міноборони на 2022 рік – 989,5 млрд грн (з урахуванням останніх змін), а план по витратам Міноборони на 2023 рік – 857,9 млрд грн.

Без сумніву, потенційна економія буде використана для скорочення фіскального розриву.

Олег Берестовий, лейтенант, командир підрозділу 15-ї бригади артрозвідки, продакт-менеджер в Uklon

Я розумію, що потрібно оптимізувати бюджет та справедливо упорядкувати бойові виплати. На війні є різні рівні ризику: є піхота, яка гине першою і виконує задачі на відстані одного кілометра від «нуля», де можливе ураження навіть стрілецькою зброєю. Є підрозділи, які виконують задачі за 10 км – рівень щоденної небезпеки тут кардинально інший. 

Якою може бути градація? Наприклад, винагорода 150 000 грн військовим, які воюють в умовному Бахмуті, 100 000 грн – за пʼять км від лінії зіткнення, командні пункти на відстані 20–40 км, куди може долетіти артилерія, – 50 000–70 000 грн. 

Нас чекає серйозна хвиля мобілізації, гроші для багатьох новобранців є мотивацією. Маленькі зарплати можуть стати стоп-фактором – якщо чоловік йде у військо з приватного сектору, родина може відчутно втрачати у сімейному доході. Інфляція у 2022 році була величезною, 20 000 грн до великої війни і зараз мають зовсім різну цінність. 

Ще й психологічний фактор. Якщо б виплати від початку становили 20 000–25 000 грн, це б сприймалося як даність. Але коли у військового в тилу була зарплата 45 000 грн, на які він звик планувати життя, і її знижують, це демотивує. 

Додалося й хаосу. Зараз не опубліковано чіткого переліку, хто скільки буде отримувати. У всіх військових чатах несеться обговорення з варіантами підрахунків зарплат. Скільки виплатять – сюрприз, який розкриється в кінці лютого.  

Це напружує ситуацію і не допоможе нам виграти війну.

Соломія Бобровська, народна депутатка з оборонного комітету ВРУ

Сам наказ Міноборони ще не опубліковано, я, як депутат профільного комітету його не бачила. Можемо коментувати лише публічні заяви та дописи відомства. 

Те, що зараз говорять у МО, – це диференціація оплати. Наприклад, курсантам немає сенсу додатково виплачувати 30 000 грн поряд з військовими, які беруть участь в активних бойових діях.

Потреба розподілу постала давно та неодноразово дискутувалася. В Україні величезний дефіцит бюджету, лежить економіка і ми живемо коштом дотацій та іноземних вливань. 

Більше того, і раніше ці 30 000 грн виплачувалися на розсуд командування. Наприклад, торік були випадки у південних областях, в Одесі, коли штаб їх не отримував. Було таке, що 30 000 грн отримували моряки, а прикордонники — ні. Таким було рішення внутрішньої прикордонної служби. 

Важливий нюанс – є частини спеціального призначення, які знаходячись у тилу не відпочивають, а приїжджають з бойових виїздів на місце постійної дислокації та готуються до наступного виїзду. Чи буде правильно для них застосовувати такі обмеження? Я маю сумнів. Якщо це буде в постанові, її потрібно переглядати. 

Це питання мотивації і ми вже бачимо невдоволення військових.

Рішення є вимушеним. Але ми повинні до нього підійти правильно, щоб не викликати обурення у бійців. Нещодавно Рада схвалила закон про посилення військової відповідальності, зараз постало це фінансове питання. Слід підходити вдумливо. У пʼятницю буде засідання оборонного комітету, ми запросили міністра Рєзнікова, обговорюватимемо. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні