В Україні відзавтра почне діяти новий порядок нарахування доплат військовим. Що зміниться /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

В Україні відзавтра почне діяти новий порядок нарахування доплат військовим. Що зміниться

Getty Images

Розмір додаткової грошової винагороди військовим, які беруть безпосередню участь у бойових діях, не змінюється, йдеться у роз'ясненні Міноборони. Водночас стосовно доплат у 30 000 та 100 000 грн буде змінено порядок виплат з 1 лютого «задля дотримання принципів справедливості»

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Рішення змінити підхід до нарахування додаткової грошової винагороди стосуватиметься тилових підрозділів та військовослужбовців, які перебувають поза зоною бойових дій. Зазначається, що рішення затвердили «задля дотримання принципів справедливості щодо стимулювання воїнів сил безпеки та оборони України».
  • «Станом на зараз усі військовослужбовці, включно зі строковиками й курсантами, у різних регіонах України отримують додаткову грошову винагороду у фіксованому розмірі 30 000 грн. Водночас бійці, які, ризикуючи життям, виконують завдання в районах бойових дій, але не беруть безпосередньої участі в боях із противником, отримують абсолютно такі ж самі додаткові виплати – 30 000 грн», – наголосили у відомстві.
  • У зв’язку з цим назріло питання диференціації розмірів винагороди залежно від місця, умов та особливостей проходження служби. Зокрема, тепер виплати напряму залежатимуть від районів перебування, складності й специфіки бойових чи спеціальних завдань.
  • Порядок виплат додаткової грошової винагороди військовослужбовцям Сил оборони та співробітникам системи МВС змінюється відзавтра, 1 лютого. Йдеться про застосування нового підходу до виплати 30 000 та 100 000 грн, запроваджених постановою Кабінету Міністрів 28 лютого 2022 року.
  • «Бойові виплати у 100 000 грн на місяць будуть збережені українським бійцям, які воюють із противником на передньому краї. Те ж саме стосується сімей полонених і зниклих безвісти – виплати винагороди у розмірі 100 000 грн для них також зберігаються», – сказано у повідомленні.
  • В Міноборони зауважили, що зміни торкнуться винятково військовослужбовців і співробітників системи МВС, які перебувають поза зоною бойових дій у різних регіонах України, строковиків і курсантів, офіцерів управлінь і штабів, а також деяких інших категорій.
  • Водночас, уже відзавтра збільшаться розміри щомісячного (основного) грошового забезпечення військовослужбовців так, щоб мінімальний його рівень для ЗСУ, Нацгвардії та Держприкордонслужби становив не менше ніж 20 100 грн, також для осіб рядового й начальницького складу ДСНС і Нацполіції – на рівні не менше ніж 17 000 грн.

Контекст

Кабінет Міністрів затвердив порядок бронювання військовозобов’язаних під час дії воєнного стану. Тепер це можуть робити не лише державні стратегічні підприємства чи постачальники Міноборони.

По-перше, ключова заміна – тепер подаватися на бронювання співробітників можуть не лише державні структури та підприємства, які виробляють товари для ЗСУ або виконують «мобілізаційні завдання» (тобто так чи інакше працюють на підтримку сектору оборони), а й компанії, що отримали статус «критично важливих для економіки». По-друге, визначено конкретний відсоток працівників, яких можна бронювати – 50% від кількості військовозобовʼязаних, а не 40%, як раніше. Кабмін допускає й більш високий відсоток, але лише «у разі обґрунтованої потреби». Важливе доповнення, якого не було раніше: топкерівники підприємств чи держструктур підлягають бронюванню незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності. По-третє, зазначено конкретні терміни бронювання – шість місяців. Раніше у постанові містилося менш чітке формулювання «до 6 місяців». По-четверте, підприємства ПЕК не підпадають під обмеження кількості заброньованих осіб.

Станом на жовтень 2022-го Мінекономіки забронювало від мобілізації близько 700 000 осіб.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні