Категорія
Новини
Дата

30 000 грн для військових. Силовий блок пропонує розробити новий закон про зарплати захисникам

До Верховної Ради надійшов лист від силового блоку щодо оплати праці особового складу, повідомив голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. Автори листа пропонують до кінця травня розробити новий законопроєкт.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Арахамії, військові вважають, що проголосована нещодавно правка не вирішує питання, пов’язані з грошовою винагородою, зокрема строковиків і курсантів.
  • Її текст не враховує особливостей проходження служби в різних регіонах і виконання завдань різного ступеня складності, йдеться в листі.
  • Автори листа заявляють, що система оплати праці має бути справедливою і забезпеченою бюджетним фінансуванням, «а не просто існувати на папері».
  • Підписанти листа пропонують надалі розробляти нормативну базу щодо оплати праці захисників більш диференційовано і головне – із залученням командування та представників сектора нацбезпеки й оборони.
  • Автори листа звернулися до Верховної Ради з проханням відкласти розгляд проєкту постанови № 8312-П від 11.04.2023. Натомість – зібрати робочу групу з представників Верховної Ради, Кабміну, Генштабу ЗСУ і до кінця травня спільно розробити законопроєкт, який урегулює питання оплати праці захисників.
  • «Поділяємо такий підхід і вважаємо, що питання військових не можна вирішувати без участі самих військових. Тому будемо пропонувати відкласти розгляд постанови №8312-П і негайно створити робочу групу з представників Верховної Ради, уряду та силового блоку, щоб напрацювати фінальне рішення стосовно чутливого для суспільства питання оплати праці наших захисників», – зазначив Арахамія.
  • Під листом підписалися міністр оборони Олексій Резніков, голова МВС Ігор Клименко, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, начальник Генштабу ЗСУ Сергій Шаптала, голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко, командувач Нацгвардії Юрій Лебідь, голова СБУ Василь Малюк.

Контекст

Міноборони з 1 лютого скасувало додаткову винагороду в 30 000 грн військовим та силовикам, які не перебувають на передовій. Мотивація – «заради справедливого підходу».

З лютого виплати військовим в Україні стали диференційованими. Суми залежать від районів перебування та складності бойових завдань.Тим, хто на передовій, залишили 100 000 грн винагороди, як і для сімей полонених та зниклих безвісти.

При цьому мінімальну зарплату для ЗСУ, Нацгвардії та Держприкордонслужби збільшили до 20 100 грн. Для ДСНС і Нацполіції – до 17 000 грн. Більше про це читайте тут.

10 квітня Верховна Рада проголосувала за повернення доплати в 30 000 грн для українських військових, які перебувають поза місцями бойових дій. За законопроєкт № 8312 із відповідною поправкою в цілому проголосували 277 народних депутатів.

Поправка повертає надбавку захисникам шляхом економії на скороченні зарплат для держслужбовців та менеджменту держпідприємств (до 10 мінімальних зарплат).

За словами Железняка, обмеження на зарплати до 10 мінімальних – це дуже мала економія. «Для реального, а не на папері, забезпечення повернення виплат потрібно ще близько 149 млрд грн на рік знайти, або 98% від необхідної суми», – пояснив нардеп.

16 квітня до Верховної Ради було внесено проєкт постанови, який блокує підписання спікером парламенту законопроєкта №8312 про повернення доплат у 30 000 грн військовим у тилу. Документ зареєстрував народний депутат від фракції «Голос» Володимир Цабаль.

Голова НБУ Андрій Пишний вважає, що рішення про повернення доплат військовим не допомагають Україні в перемовинах із міжнародними кредиторами.

У МВФ також розкритикували законопроєкт, що повертає українським військовим доплати у 30 000 грн. Це може негативно вплинути на економіку, сказав в інтервʼю «Інтерфакс-Україна» представник МВФ в Україні Ваграм Степанян.

За його словами, документ не визначає джерела фінансування додаткових виплат, які дорівнюють більш ніж $4 млрд, тож така зміна може призвести до зростання дефіциту в бюджеті у 2023 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні