Категорія
Новини
Дата

Питання на 170 млрд. Марченко заявив, доплати військовим потребують додаткових 4% ПДВ та потрійний військовий збір

Міністр фінансів Сергій Марченко категорично проти повернення виплат військовим у 30 000 грн у тому вигляді, в якому за це проголосувала Верховна Рада. Єдиний вихід – підвищити ПДВ і в рази збільшити військовий збір, заявив Марченко в ефірі «Business Breakfast із Володимиром Федоріним»

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Міністр зазначив, що емоційно відреагував на новину про ухвалення такого законопроєкту. Тоді він перебував у США на весняних зборах МВФ.
  • «На наших зустрічах у Вашингтоні це було питання №1. Питання досить просте: «У вас там все в порядку? Ви міністр фінансів, тут голова Центробанку, пізніше долучився прем’єр. Як таке взагалі стало можливим?» Тому що за два тижні до цього ми підписали меморандум з МВФ, де чітко зафіксували певні зобов’язання», – розповів Марченко.  
  • На думку міністра фінансів, питання 30 000 грн – це «взагалі не про підтримку армії», бо виплати та мотивацію військовим має визначати військове керівництво – Міноборони та Генштаб. 
  • «А коли йде популізм у масштабах, які важко стримати… я не підбиратиму слів, мовляв, давайте ми таки подумаємо, порахуємо. Неможливо це порахувати й неможливо профінансувати», – наголосив Марченко.
  • За його словами, єдиний вихід – внести зміни до бюджету, «що коштуватиме 170 млрд грн додаткових витрат». «І аби їх профінансувати, доведеться збільшити податки, зокрема ПДВ – на 4%, військовий збір – утричі», – пояснив міністр.  
  • Марченко зазначив, що зарплати в держсекторі фінансуються з допомоги міжнародних партнерів, а армію Україна має фінансувати коштом власних податків. 
  • «Тому збільшуючи видатки на армію, треба розуміти наслідки. Ніхто чомусь про це не думає, коли голосує. Тому моя реакція була досить категоричною, і зараз я її не скасовую», – підсумував Марченко.

Контекст 

Міноборони з 1 лютого скасувало додаткову винагороду в 30 000 грн військовим і силовикам, які не перебувають на передовій. Мотивація – «заради справедливого підходу». Більше про це читайте тут.

10 квітня Верховна Рада проголосувала за повернення доплати в 30 000 грн для українських військових, які перебувають поза місцями бойових дій.

Поправка повертає надбавку захисникам шляхом економії на скороченні зарплат для держслужбовців і менеджменту держпідприємств (до 10 мінімальних зарплат).

16 квітня до Верховної Ради внесено проєкт постанови, який блокує підписання спікером парламенту законопроєкта №8312 про повернення доплат у 30 000 грн військовим у тилу. Документ зареєстрував народний депутат від фракції «Голос» Володимир Цабаль.

2 травня до Верховної Ради надійшов лист від силового блоку щодо оплати праці особового складу. У ньому пропонується до кінця травня розробити новий законопроєкт.

Автори листа заявляють, що система оплати праці має бути справедливою та забезпеченою бюджетним фінансуванням, «а не просто існувати на папері».

Підписанти листа пропонують надалі розробляти нормативну базу щодо оплати праці захисників більш диференційовано та головне – з залученням командування й представників сектора нацбезпеки та оборони.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні