Категорія
Новини
Дата

Обсяг переказів коштів усередині України вдвічі перевищив довоєнний рівень. У лідерах – NovaPay

У 2023 році обсяг внутрішньодержавних переказів, здійснених через платіжні системи переказу коштів, становив 728 млрд грн. Це вдвічі більше, ніж у 2022-му. Лідером за сумою переказів стала NovaPay, повідомила пресслужба НБУ.

Ключові факти

  • Діяльність на території України у 2023 році здійснювали 35 платіжних систем переказу коштів, із яких 26 створені резидентами та дев’ять – нерезидентами (чотири системи зі США, три – з Великої Британії, по одній – із Грузії та Канади). 
  • Середня сума одного переказу в межах України становила 862 грн.
  • Лідером за сумою переказів у межах України була платіжна система NovaPay (32% усіх внутрішньодержавних переказів). 
  • До трійки платіжних систем за сумою переказів в Україну потрапили: Western Union (43,2% усіх переказів), MoneyGram (21,7%), PrivatMoney (17,9%). 
  • Платіжні системи переказу коштів стали важливим каналом виплати гуманітарної допомоги українцям від низки міжнародних організацій, зазначили в НБУ.
  • В Україну за минулий рік із використанням платіжних систем переказу коштів (створених як резидентами, так і нерезидентами) було переказано $2,6 млрд в еквіваленті. Це на 17% менше, ніж за 2021 рік. Середня сума одного такого транскордонного переказу в Україну становила $255.
  • Через платіжні системи переказу коштів найбільші обсяги коштів в Україну торік надходили зі США (18%), Ізраїлю (17%), Італії (15%), Німеччини (9%) та Ірландії (5%).
  • Через платіжні системи переказу коштів у попередні довоєнні роки надходила приблизно чверть від обсягу всіх приватних грошових переказів в Україну. Загалом у 2023 році, за попередніми даними, в Україну з усього світу було перераховано близько $11,6 млрд в еквіваленті, включаючи перекази через офіційні канали: банки, міжнародні системи грошових переказів, поштові відділення, а також неофіційні – шляхом передавання грошей із рук в руки.
Обсяг переказів коштів усередині України вдвічі перевищив довоєнний рівень. У лідерах – NovaPay /Фото 1

Контекст

Тенденція до скорочення грошових переказів спостерігалась і в 2022-му – за рік в Україну було переказано майже $13 млрд, що на $1 млрд, або 7%, менше, ніж у 2021-му. Саме в 2021 році було зафіксовано рекордну кількість грошових переказів в Україну – понад $14 млрд.

За 2020 рік сума внутрішньодержавних переказів, здійснених через системи переказу коштів, зросла майже на чверть, до $9,4 млрд проти 2019 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні