Категорія
Новини
Дата

Один з найстаріших українських аутсорсерів Miratech залучив $5 млн від IFC. Це друга інвестиція в компанію за час війни

2 хв читання

Інвестиційна компанія Horizon Capital та International Finance Corporation (IFC) профінансували українську компанію Miratech. Інвестиція відбулася у рамках розширення програми на $2 млрд для України,  повідомила пресслужба IFC. 

Ключові факти 

  • Українська сервісна IT-компанія Miratech залучила $5 млн у новому раунді фінансування від інвестиційної компанії Horizon Capital та International Finance Corporation (IFC) – підрозділу Групи Світового Банку. 
  • Умови нового інвестиційного раунду та оцінка, з якою Miratech залучили інвестиції, не розголошуються.
  • «Фінансування, надане з власного рахунку IFC, спирається на знакову інвестицію IFC в Horizon Capital на суму $60 млн, метою якої є підтримка підприємств, що швидко розвиваються і які потребують капіталу для фінансування розширення», – йдеться у повідомленні. У вересні 2022-го IFC інвестував $30 млн у Horizon Capital Growth Fund IV (HCGF IV), яким управляє Horizon Capital.
  • Попередній інвестиційний раунд від Horizon Capital Miratech закрила у квітні 2022 року. Тоді учасники також не оголошували умови контракту. За даними Forbes, фонд придбав 15% компанії. Контрольний пакет залишили за собою засновник Микола Роєнко та генеральний директор Miratech Валерій Куций.

Контекст

$5 млн виділили в межах програми ERA, спрямованої на підтримку економічної активності та збереження робочих місць в Україні в умовах великої війни. Загальний обсяг фінансування за програмою – $2 млрд. 

У Miratech, що спеціалізується на цифровій інженерії та консалтингу, працює до 1000 співробітників, свідчать дані Dealroom. Однак компанія на січень 2023-го не входила до Топ-50 найбільших сервісних гравців України за версією DOU. У 2014 році Forbes оцінював виторг Miratech у $18 млн на рік, тоді вона мала близько 700 осіб у штаті й входила до десятки найбільших аутсорсерів. До моменту першої угоди з Horizon Capital штат аутсорсера, що працював на 25 ринках, майже не змінився. Оцінка Miratech може сягати приблизно $60 млн, казав у квітні 2022-го у коментарі Forbes керуючий партнер інвесткомпанії AVentures Євген Сисоєв.

Фаундер Микола Роєнко – випускник Московського фізтеху та київського Інституту кібернетики – заснував компанію у 1989 році, почавши з замовлень для швейцарського бізнесу. У 2007-му він продавав контрольний пакет Miratech шведській компанії EDB на суму у $4,2–5,9 млн. У 2011 році викупив акції назад за $5,89 млн. Клієнти Miratech – «Райффайзен Банк Аваль», «Київстар», ОTP Банк та держустанови на кшталт Міністерства соціальної політики.

У IFC зазначають, що попри російське вторгнення український технологічний сектор продемонстрував надзвичайну стійкість. «Однак, щоб підтримувати стабільне надання послуг і продовжувати розширення, сектор потребує кращого доступу до капіталу», – йдеться у повідомленні.

Окрім технологічної інвестиції, IFC повідомив про запуск механізму розподілу ризиків для OTP Банк і OTP Leasing для підтримки малого та середнього бізнесу. Особлива увага приділятиметься аграрному бізнесу й компаніям, якими володіють жінки. Кожна з фінустанов отримає по €20 млн. «IFC бере на себе половину ризику за сукупним портфелем у €40 млн, який охоплює ключові сегменти української економіки», – йдеться у повідомленні організації.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні