Категорія
Новини
Дата

Один з найстаріших українських аутсорсерів Miratech залучив $5 млн від IFC. Це друга інвестиція в компанію за час війни

Інвестиційна компанія Horizon Capital та International Finance Corporation (IFC) профінансували українську компанію Miratech. Інвестиція відбулася у рамках розширення програми на $2 млрд для України,  повідомила пресслужба IFC. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • Українська сервісна IT-компанія Miratech залучила $5 млн у новому раунді фінансування від інвестиційної компанії Horizon Capital та International Finance Corporation (IFC) – підрозділу Групи Світового Банку. 
  • Умови нового інвестиційного раунду та оцінка, з якою Miratech залучили інвестиції, не розголошуються.
  • «Фінансування, надане з власного рахунку IFC, спирається на знакову інвестицію IFC в Horizon Capital на суму $60 млн, метою якої є підтримка підприємств, що швидко розвиваються і які потребують капіталу для фінансування розширення», – йдеться у повідомленні. У вересні 2022-го IFC інвестував $30 млн у Horizon Capital Growth Fund IV (HCGF IV), яким управляє Horizon Capital.
  • Попередній інвестиційний раунд від Horizon Capital Miratech закрила у квітні 2022 року. Тоді учасники також не оголошували умови контракту. За даними Forbes, фонд придбав 15% компанії. Контрольний пакет залишили за собою засновник Микола Роєнко та генеральний директор Miratech Валерій Куций.

Контекст

$5 млн виділили в межах програми ERA, спрямованої на підтримку економічної активності та збереження робочих місць в Україні в умовах великої війни. Загальний обсяг фінансування за програмою – $2 млрд. 

У Miratech, що спеціалізується на цифровій інженерії та консалтингу, працює до 1000 співробітників, свідчать дані Dealroom. Однак компанія на січень 2023-го не входила до Топ-50 найбільших сервісних гравців України за версією DOU. У 2014 році Forbes оцінював виторг Miratech у $18 млн на рік, тоді вона мала близько 700 осіб у штаті й входила до десятки найбільших аутсорсерів. До моменту першої угоди з Horizon Capital штат аутсорсера, що працював на 25 ринках, майже не змінився. Оцінка Miratech може сягати приблизно $60 млн, казав у квітні 2022-го у коментарі Forbes керуючий партнер інвесткомпанії AVentures Євген Сисоєв.

Фаундер Микола Роєнко – випускник Московського фізтеху та київського Інституту кібернетики – заснував компанію у 1989 році, почавши з замовлень для швейцарського бізнесу. У 2007-му він продавав контрольний пакет Miratech шведській компанії EDB на суму у $4,2–5,9 млн. У 2011 році викупив акції назад за $5,89 млн. Клієнти Miratech – «Райффайзен Банк Аваль», «Київстар», ОTP Банк та держустанови на кшталт Міністерства соціальної політики.

У IFC зазначають, що попри російське вторгнення український технологічний сектор продемонстрував надзвичайну стійкість. «Однак, щоб підтримувати стабільне надання послуг і продовжувати розширення, сектор потребує кращого доступу до капіталу», – йдеться у повідомленні.

Окрім технологічної інвестиції, IFC повідомив про запуск механізму розподілу ризиків для OTP Банк і OTP Leasing для підтримки малого та середнього бізнесу. Особлива увага приділятиметься аграрному бізнесу й компаніям, якими володіють жінки. Кожна з фінустанов отримає по €20 млн. «IFC бере на себе половину ризику за сукупним портфелем у €40 млн, який охоплює ключові сегменти української економіки», – йдеться у повідомленні організації.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні