Категорія
Гроші
Дата

Айтівці аутсорсери можуть розслабитися? Хто з ФОПів має платити 5%, а хто 18% з коштів, які отримують на рахунки за кордоном. Розповідають юристи Юлія Ляшко та Дмитро Палющенко

Хто з ФОПів має платити 5%, а хто 18% з коштів, які отримують на рахунки за кордоном. /Getty Images

Хто з ФОПів має платити 5%, а хто 18% з коштів, які отримують на рахунки за кордоном. Фото Getty Images

Українські ФОПи, які отримують кошти на рахунки, зареєстровані за кордоном, повинні сплачувати не 5% податку, як підприємці, а 18% ПДФО, як фізособи. З таким розʼясненням вийшла податкова. Forbes Ukraine попросив юристів Juscutum Юлію Ляшко та Дмитра Палющенко пояснити, що це значить та кого стосується

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

12 травня Державна податкова служба випустила роз’яснення щодо оподаткування доходів фізичних осіб – резидентів, отриманих із джерел за межами України. 

Податківці зазначають, що доходи українців-ФОПів, отримані на банківські рахунки в іноземних банках, оподатковуються за ставкою 18% ПДФО плюс 1,5% військовий збір, замість 5% (або 2%), які застосовуються до фізичних осіб-підприємців, що обрали спрощену систему оподаткування.

Чи дійсно українським підприємцям доведеться значно доплачувати при сплаті податків на доходи, які вони отримують на рахунки в іноземних банках.

Рахунки в іноземних банках та ФОПи

Що каже українське законодавство про відкриття рахунків в іноземних банках та отримання на них прибутку для українських ФОПів.

Фізичні особи-підприємці можуть відкривати рахунки у фінансових установах інших країн, згідно зі статтею 2 закону №2473-VIII від 21 червня 2018 року «Про валюту та валютні операції».

До таких фінустанов належать банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди та компанії й інші юридичні особи. Виключним видом їхньої діяльності має бути надання фінансових послуг. 

А у випадках, прямо визначених законом, інші послуги та операції з надання фінансових послуг (№ 2664-III 12 липня 2001 року «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг»). 

Це майже будь-які фінансові установи, під які також підпадають онлайн-системи міжнародних грошових переказів Wise, Paysera, Revolut, Payoneer та інші.

Водночас в Україні діє положення Нацбанку №5 від 2 січня 2019 року, яке визначає заходи захисту, порядок їхнього застосування та здійснення окремих операцій в іноземній валюті. 

Згідно п. 16 розділу I документа, розрахунки за зовнішньоекономічними операціями здійснюються виключно через рахунки в банках. 

Грошові кошти від нерезидента за операціями резидента з експорту товарів мають зараховуватися на рахунок резидента в банку в Україні, згідно п. 14-4 постанови НБУ №18 та п. 23 положення №5).

Товар – будь-яка продукція, послуги, роботи, права інтелектуальної власності та інші немайнові права, призначені для продажу, згідно ст. 1 закону №959-XII від 16 квітня 1991 року «Про зовнішньоекономічну діяльність».

Отже, кошти за операціями суб’єктів господарювання – резидентів, зокрема з експорту товарів або послуг, підлягають зарахуванню на рахунки резидентів у банках України.

Дохід в іноземній валюті перераховується у гривню за офіційним курсом до іноземної валюти, встановленим Нацбанком на дату отримання доходу, відвантаження товарів, виконання робіт або надання послуг.

Такі доходи ФОПам дозволяється оподатковувати за спрощеною системою оподаткування.

У випадку, якщо ФОП отримує іноземний дохід не на свій підприємницький банківський рахунок, він має сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та тимчасово встановлений військовий збір 1,5% (ст. 167 Податкового кодексу України). 

Окрім цього, можливі штрафні санкції за зниження чи несвоєчасну сплату податків.

Онлайн-системи міжнародних грошових переказів та ФОПи

Що відбувається, якщо ФОП користується послугами сервісів для міжнародних грошових переказів. 

Кошти за зовнішньоекономічними контрактами, зараховані на рахунок ФОПа у системі Wise, а не на валютний рахунок для здійснення підприємницької діяльності у банку України, не включаються до доходу ФОП – платника єдиного податку, та оподатковуються за правилами, встановленими для платників податків – фізичних осіб. Тобто, 18% – ПДФО та 1,5% – військовий збір, зазначається у роз’ясненні ДПС.

Водночас згідно з положенням №5 Нацбанку, ФОП має перерахувати отримані на закордонний рахунок кошти на свої рахунки у банках України протягом 365 календарних днів. На операції, здійснені після 5 квітня 2022 року, строк зменшили до 90 днів, згідно з постановою НБУ №68. 

Проте, існують виключення.

Граничні строки розрахунків не поширюються:

  • на операції з експорту та імпорту товарів (уключаючи незавершені розрахунки за операцією), сума яких менш як 400 000 грн.
  • експорт послуг, робіт (крім транспортних і страхових послуг та/або робіт), прав інтелектуальної власності або інших немайнових прав.

Тобто ФОПи, які здійснюють операції з експорту або імпорту товарів на суму менш ніж 400 000,00 грн або експортують послуги або роботи, права інтелектуальної власності, не зобов’язані зараховувати такі грошові кошти на рахунок українського банку протягом граничних строків, встановлених законом (365 календарних днів). 

У таких виключних випадках керувати коштами через такі сервіси, як Wise, Paysera, Revolut, Payoneer та інші, ФОП може в межах спрощеної системи оподаткування, доступної українським підприємцям. Проте, податкова у своїх консультаціях такі виключення ніяким чином не коментує.

У разі, якщо ви вирішили задекларувати свої доходи, отримані від господарської діяльності за кордоном, та сплатити з них податки, рекомендуємо переказати такі кошти на банківський рахунок, відкритий в українському банку. 

Якщо такі кошти залишаться на рахунках в іноземних платіжних системах, податківці можуть донарахувати податки та замість 5% ви заплатите значно більше.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні