ООН обговорює створення міжнародного органу з питань ШІ, подібного до МАГАТЕ /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ООН обговорює створення міжнародного органу з питань ШІ, подібного до МАГАТЕ

Getty Images

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш підтримав пропозицію деяких керівників у галузі штучного інтелекту про створення міжнародного органу зі спостереження за штучним інтелектом, такого як Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ), пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Технологія генеративного штучного інтелекту підкорила суспільство з моменту запуску ChatGPT шість місяців тому, водночас ШІ став і предметом занепокоєння через його здатність створювати підроблені зображення та іншу дезінформацію.
  • «Тривожні дзвіночки щодо нової форми штучного інтелекту – генеративного ШІ – оглушливі. І вони найголосніше звучать від розробників, які його розробили, – сказав Гутерреш. – Ми маємо серйозно поставитися до цих попереджень».
  • Він оголосив про плани розпочати до кінця року роботу над консультативним органом високого рівня зі ШІ, який регулярно переглядатиме механізми управління ШІ та пропонуватиме рекомендації про те, як вони можуть відповідати правам людини, верховенству закону та загальному благу.
  • У понеділок, 12 червня, він додав: «Я схвалив би ідею створення агентства штучного інтелекту… натхненного тим, чим сьогодні є Міжнародне агентство з атомної енергії».
  • Гутерреш сказав, що така модель може бути дуже цікавою, але зазначив, що її можуть створити тільки держави-члени, а не Секретаріат Організації Обʼєднаних Націй. 

Контекст

Випуск ChatGPT започаткував гонку серед технологічних компаній, таких як Google і Microsoft, за створення аналогічних технологій. У середині березня компанія OpenAI презентувала четверту версію мовної моделі ChatGPT.

Після цього понад 1000 технологічних лідерів і дослідників підписали відкритий лист із закликом ввести шестимісячний мораторій на розробку нових систем, оскільки технології ШІ становлять «серйозні ризики для суспільства та людства». За кілька днів 19 нинішніх і колишніх лідерів Асоціації з розвитку штучного інтелекту, академічного товариства з 40-річною історією, випустили власний лист із попередженням про ризики, повʼязані зі ШІ. 

Нещодавно 350 технічних керівників і вчених, які займаються штучним інтелектом, забили на сполох щодо технології, наголосивши у спільній заяві, що вона є таким самим великим ризиком, як пандемія та ядерна війна, пише The Wall Street Journal. Серед підписантів заяви – Сем Альтман, гендиректор OpenAI.

Автор ChatGPT – компанія OpenAI – заявила минулого місяця, що такий орган, як МАГАТЕ, може встановлювати обмеження на розгортання, перевіряти дотримання стандартів безпеки і відстежувати використання обчислювальної потужності.

Премʼєр-міністр Великої Британії Ріші Сунак також підтримав цю ідею та сказав, що хоче, щоб його країна стала домівкою для глобального регулювання безпеки ШІ. Наприкінці цього року Велика Британія має провести саміт, присвячений тому, як скоординовані міжнародні дії можуть подолати ризики, повʼязані зі штучним інтелектом.

Гутерреш сказав, що підтримує план саміту у Великій Британії, але зазначив, що йому має передувати «серйозна робота». Він наголосив, що планує призначити найближчими днями науково-консультативну раду експертів зі штучного інтелекту та головних вчених із агентств ООН.

У Міжнародному валютному фонді попереджають про ризик «суттєвих збоїв на ринках праці», повʼязаних із генеративним штучним інтелектом, і закликають політиків швидко розробити правила для управління новою технологією, сказала перша заступниця директора фонду Гіта Гопінат в інтервʼю Financial Times.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні