Категорія
Новини
Дата

OpenAI веде переговори з видавцями щодо ліцензування контенту на тлі позовів про порушення авторських прав

Компанія OpenAI веде переговори з десятками видавців про укладання угод щодо ліцензування їхніх статей, пише Bloomberg. Стартап шукає контент для навчання своїх моделей штучного інтелекту, водночас компанія вже стикається з позовами щодо порушення авторських прав.

Ключові факти

  • Глава відділу інтелектуальної власності OpenAI стверджує, що переговори «позитивні». «Ми перебуваємо в процесі багатьох переговорів та дискусій з багатьма видавцями. Вони активні. Вони дуже позитивні. Вони добре просуваються», – сказав Том Рубін, керівник відділу інтелектуальної власності та контенту OpenAI.
  • Нещодавно OpenAI підписала багаторічну ліцензійну угоду з материнською компанією Politico Axel Springer SE на десятки мільйонів доларів, повідомило Bloomberg джерело. У липні OpenAI оголосила про угоду з Associated Press, сума якої не розголошується. Ці угоди є ключем до майбутнього OpenAI, оскільки вона балансує потребу в оновлених і точних даних для побудови своїх моделей з зростаючою увагою до того, звідки ці дані надходять.
  • Минулого тижня одна з компаній, з якими вони вели переговори, The New York Times Co., подала до суду на OpenAI і Microsoft Corp. за використання статей видання без дозволу.
  • Позов є викликом для бізнесу OpenAI. Якщо Times виграє справу, OpenAI може не тільки заборгувати мільярди доларів, а й буде змушена знищити будь-які свої навчальні дані, що включають роботу Times, а це дороге і складне завдання. Однак у найближчому майбутньому судовий процес ускладнює зусилля OpenAI щодо укладання угод із медіаіндустрією.
  • За словами Рубіна, наразі контент використовується для навчання моделі, а не для відтворення вмісту і не для заміни контенту.

Контекст

NYT не погоджується з позицією OpenAI, стверджуючи, що ChatGPT копіює роботу журналістів, не платячи за це. У своєму позові видавець навів приклади, в яких ChatGPT видавав цілі абзаци майже дослівного тексту з The New York Times. Видавець стверджує, що це є доказом того, що OpenAI використовувала дані видання.

Окрім цього, нещодавно група з 11 авторів науково-популярної літератури приєдналася до позову у федеральному суді Манхеттена, який звинувачує OpenAI та Microsoft у незаконному використанні книг для навчання моделей, що лежать в основі ChatGPT та інших технологій.

Сценаристи, у тому числі лауреати Пулітцерівської премії Тейлор Бранч, Стейсі Шіфф і Кай Берд, які написали у співавторстві біографію Дж. Роберта Оппенгеймера «Американський Прометей», адаптовану цього року для фільму «Оппенгеймер», заявили суду, що компанії порушили їхні авторські права, використавши їхню роботу для навчання великої мовної моделі. 

Адвокат письменників Рохіт Натх повідомив, що обвинувачені заробляють мільярди на несанкціонованому використанні науково-популярних книг, і автори цих книг заслуговують на справедливу компенсацію.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні