Категорія
Новини
Дата

Ощадбанк уперше продасть проблемний кредит на аукціоні зі зниженням ціни. Чи принесе це держбанку гроші?

2 хв читання

Ощадбанк уперше продасть проблемний кредит на аукціоні зі зниженням ціни. Чи принесе це держбанку гроші? /Getty Images

Getty Images

Державні банки наважилися продавати кредити, які не обслуговуються на голландських аукціонах, зі зниженням ціни. Ощадбанк планує перші торги на початок січня 2022 року, плани виношує і Укрексімбанк

Найбільший держбанк має намір продати проблемний кредит компанії «Укркава», розповіла в інтервʼю Forbes голова наглядової ради банку Байба Апін. У заставі за кредитом – виробнича та складська нерухомість з обладнанням на Одещині. У листопаді 2021-го Ощадбанк вже намагався продати цей борг на англійському аукціоні (з підвищенням ціни) на онлайн-платформі OpenMarket зі стартовою ціною 230 млн грн, проте торги не відбулися.

Аналогічним шляхом має намір піти і Укрексімбанк. Поки що банк концентрувася на торгах за англійською системою. «Недавній приклад: ми продали актив дорожче номіналу, але не змогли закрити угоду, оскільки отримали чотири позови з вимогою визнати торги такими, що не відбулися», – каже в. о. СЕО банку Сергій Єрмаков.

Держбанки отримали можливість продавати безнадійні кредити на аукціонах зі зниженням ціни у квітні 2020 року, коли уряд ухвалив окрему постанову про врегулювання NPL у держбанках (№281). Ощадбанк уже використав решту методів продажу активів, зазначає Апін.

З 2017 року із голландськими аукціонами працює Фонд гарантування вкладів фізосіб. Більшість банківських активів, каже директор-розпорядник фонду Світлана Рекрут, реалізували саме в ході таких аукціонів. Наприклад, у 2021-му фонд провів у Prozorro.Продаж успішних торгів на 2,4 млрд грн. Половину, або 1,15 млрд грн, дали голландські аукціони.

«Ми максимально розкриваємо інформацію про актив, виставляємо його на продаж за 100% балансової вартості, і ринок сам визначає, скільки готовий заплатити», – пояснює Рекрут.

2021 року Ощадбанк знизив частку NPL з 51% до 35%, каже Апін, в основному (19 млрд грн) – за рахунок списання кредитів клієнтів зі сфер промисловості та агробізнесу. «Але це не означає, що борги прощені, – ми продовжуємо роботу щодо їх стягнення», – запевняє Апін.

2,3 млрд грн банк отримав у рахунок погашення кредитів, продовживши реструктуризації. «Дуже часто кредит краще реструктурувати, а не продавати», – пояснює Апін. Тому на торги за голландською моделлю не виставили, наприклад, бізнес-центр «Гулівер». Апін пояснює, що у позичальника (керуюча бізнес-центром компанія «Три О») «дуже велика частка в кредитному портфелі банку», тому реструктуризація цього боргу виявилася вигіднішою за його продаж.

Стратегія банку передбачає зниження NPL до 10%, каже вона. 2022-го, за словами голови наглядової ради, Ощадбанк має намір продати права вимоги щодо кредитів на 5,5 млрд грн.

За скільки держбанки можуть продати свої безнадійні кредити (у їхніх портфелях серед іншого – великі кредити компаній, повʼязаних із топчиновниками часів президента Януковича: братами Клюєвими, Юрієм Іванющенком та іншими)?

Єрмаков з Укрексімбанку говорить про 80–85% дисконту до балансової вартості активу у випадку з такими обʼєктами, як недобудований хмарочос Sky Towers. «Покупці чітко розуміють, що купують «квитки на війну», тому відразу закладають у ціну угоди майбутні витрати на юристів», – розповідає Єрмаков. У портфелі Укрексімбанку, каже він, є й кредити дуже поганої якості, дисконт за якими може сягнути 99%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні