Категорія
Новини
Дата

Ощадбанк уперше продасть проблемний кредит на аукціоні зі зниженням ціни. Чи принесе це держбанку гроші?

Ощадбанк уперше продасть проблемний кредит на аукціоні зі зниженням ціни. Чи принесе це держбанку гроші? /Getty Images

Getty Images

Державні банки наважилися продавати кредити, які не обслуговуються на голландських аукціонах, зі зниженням ціни. Ощадбанк планує перші торги на початок січня 2022 року, плани виношує і Укрексімбанк

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Найбільший держбанк має намір продати проблемний кредит компанії «Укркава», розповіла в інтервʼю Forbes голова наглядової ради банку Байба Апін. У заставі за кредитом – виробнича та складська нерухомість з обладнанням на Одещині. У листопаді 2021-го Ощадбанк вже намагався продати цей борг на англійському аукціоні (з підвищенням ціни) на онлайн-платформі OpenMarket зі стартовою ціною 230 млн грн, проте торги не відбулися.

Аналогічним шляхом має намір піти і Укрексімбанк. Поки що банк концентрувася на торгах за англійською системою. «Недавній приклад: ми продали актив дорожче номіналу, але не змогли закрити угоду, оскільки отримали чотири позови з вимогою визнати торги такими, що не відбулися», – каже в. о. СЕО банку Сергій Єрмаков.

Держбанки отримали можливість продавати безнадійні кредити на аукціонах зі зниженням ціни у квітні 2020 року, коли уряд ухвалив окрему постанову про врегулювання NPL у держбанках (№281). Ощадбанк уже використав решту методів продажу активів, зазначає Апін.

З 2017 року із голландськими аукціонами працює Фонд гарантування вкладів фізосіб. Більшість банківських активів, каже директор-розпорядник фонду Світлана Рекрут, реалізували саме в ході таких аукціонів. Наприклад, у 2021-му фонд провів у Prozorro.Продаж успішних торгів на 2,4 млрд грн. Половину, або 1,15 млрд грн, дали голландські аукціони.

«Ми максимально розкриваємо інформацію про актив, виставляємо його на продаж за 100% балансової вартості, і ринок сам визначає, скільки готовий заплатити», – пояснює Рекрут.

2021 року Ощадбанк знизив частку NPL з 51% до 35%, каже Апін, в основному (19 млрд грн) – за рахунок списання кредитів клієнтів зі сфер промисловості та агробізнесу. «Але це не означає, що борги прощені, – ми продовжуємо роботу щодо їх стягнення», – запевняє Апін.

2,3 млрд грн банк отримав у рахунок погашення кредитів, продовживши реструктуризації. «Дуже часто кредит краще реструктурувати, а не продавати», – пояснює Апін. Тому на торги за голландською моделлю не виставили, наприклад, бізнес-центр «Гулівер». Апін пояснює, що у позичальника (керуюча бізнес-центром компанія «Три О») «дуже велика частка в кредитному портфелі банку», тому реструктуризація цього боргу виявилася вигіднішою за його продаж.

Стратегія банку передбачає зниження NPL до 10%, каже вона. 2022-го, за словами голови наглядової ради, Ощадбанк має намір продати права вимоги щодо кредитів на 5,5 млрд грн.

За скільки держбанки можуть продати свої безнадійні кредити (у їхніх портфелях серед іншого – великі кредити компаній, повʼязаних із топчиновниками часів президента Януковича: братами Клюєвими, Юрієм Іванющенком та іншими)?

Єрмаков з Укрексімбанку говорить про 80–85% дисконту до балансової вартості активу у випадку з такими обʼєктами, як недобудований хмарочос Sky Towers. «Покупці чітко розуміють, що купують «квитки на війну», тому відразу закладають у ціну угоди майбутні витрати на юристів», – розповідає Єрмаков. У портфелі Укрексімбанку, каже він, є й кредити дуже поганої якості, дисконт за якими може сягнути 99%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні