Категорія
Новини
Дата

Ostchem Фірташа заявив про втрату контролю над сєвєродонецьким «Азотом»

Холдинг Ostchem, який обʼєднує підприємства азотної хімії Group DF Дмитра Фірташа, втратив контроль над Сєвєродонецьким обʼєднанням «Азот». Про це йдеться у заяві холдингу. Інформація про швидкий запуск заводу є необґрунтованою та поширюється представниками окупаційної влади Сєвєродонецька за підтримки пропагандистів, наголошують в Ostchem.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Обладнання основних та допоміжних цехів зазнало серйозних пошкоджень через ведення бойових дій на території заводу. Пошкоджено обидва цехи аміаку 1-А та 1-Б, цех азотної кислоти – зруйновано будівлю цеху, естакади тощо.
  • Постраждала практично вся інфраструктура підприємства: системи водопостачання та водоочищення, система енергозабезпечення, логістичне та залізничне господарство, зруйновано два сховища метанолу, пошкоджено чотири сховища КАС, заявили в Ostchem.
  • Повністю зруйновано систему електропостачання «Азоту». Завод не може отримувати електроенергію ані від «Луганського енергетичного обʼєднання», ані від підстанції 500 кВ «Кремінська».
  • Зруйновано системи очищення стічних вод «Азоту» (цех водопостачання). До війни підприємство забезпечувало очищення 100% стічних вод міста.
  • Для оцінки масштабів руйнувань та збитків необхідно провести технічний аудит. Зараз це неможливо, оскільки група не контролює завод, а більшість персоналу евакуйовано.
  • «Вважаємо неприпустимою ситуацію, коли окупанти усвідомлено наражають на небезпеку людей, змушуючи їх виходити на підприємство. Спроба запустити виробництво з порушенням базових правил безпеки може призвести до жертв та техногенної катастрофи для всього регіону», – заявляють у холдингу.
  • В Ostchem наголосили, що після звільнення Сєвєродонецька пріоритетом групи буде відновлення діяльності підприємства та пошук інвестицій для цього.

Контекст

Сєвєродонецьке об’єднання «Азот» – один із найбільших в Європі виробників аміаку та міндобрив, входить до Group DF Дмитра Фірташа. Останнє офіційне повідомлення групи щодо ситуації датується 9 червня. В ньому сказано, що внаслідок вибухів пошкоджено щонайменше два цехи хімічного підприємства, зокрема цех аміаку. Компанія встигла вивезти небезпечні речовини в останній день лютого.

У 2021 році підприємство виробило 120 666 т аміаку, 422 322 т аміачної селітри, 372 808 т карбаміду, 145 910 т карбамідно-аміачної суміші.

Хімічні підприємства Фірташа обʼєднує холдинг Ostchem, до якого окрім Сєвєродонецького об’єднання «Азот» входять ще три українських виробники мінеральних добрив: «Азот» (Черкаси), «Рівнеазот», «Концерн Стирол» (Горлівка), а також естонська компанія Nitrofert.

Ще в 2014 році, після того як російські війська окупували Горлівку, Ostchem втратив контроль над «Концерном Стирол», Nitrofert не працює з 2013-го. За підрахунками Forbes, станом на початок 2022 року групу Ostchem можна оцінити приблизно у $200 млн, у тому числі сєвєродонецький «Азот» – у $50–60 млн. Таким чином, компанія втратила приблизно 25% своїх активів.

Втрата сєвєродонецького «Азота» не повинна негативно вплинути на виробничі показники Ostchem. За оцінками аналітиків, опитаних Forbes, на частку заводу припадало 15% від загального обсягу виробництва Ostchem. При тому, що саме підприємство було завантажене на 30%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні