Категорія
Новини
Дата

Отримання допомоги від партнерів на $115 млрд критично залежить від успішності програми з МВФ – Пишний

Успішність виконання програми з Міжнародним валютним фондом не тільки забезпечить фінансову допомогу від МВФ на $15,6 млрд, але й критично важлива для отримання $115 млрд фінансування від партнерів упродовж наступних чотирьох років. Про це в інтерв’ю Forbes заявив голова Національного банку Андрій Пишний.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • Ідеться про $115 млрд міжнародної допомоги Україні за базового сценарію і $140 млрд – за негативного. «Взаємодія з міжнародними партнерами суттєво прив’язана до програми з МВФ», – наголосив Пишний. Тому Україну не влаштовує нічого, крім 100-відсоткової успішності програми з МВФ, додав він. 
  • Особливість нинішньої програми з МВФ не тільки в тому, що вона ухвалення для країни в умовах невизначеності (війни), а й у тому, що крім зобов’язань України в ній є зобов’язання наших партнерів, наголосив Пишний. 
  • Другий перегляд програми МВФ має завершитись орієнтовно у грудні, очікує голова Нацбанку. У разі його успішності Україна отримає транш у $900 млн і загальне фінансування Фонду у 2023 році зросте до $4,5 млрд.  
  • Попри наявність декількох проблем у виконанні програми – питання перевірок бізнесу, закон щодо PEP – Україна не в ідеальній, але в досить непоганій формі, вважає Пишний. 

Контекст 

У квітні цього року Україна підписала з МВФ програму розширеного фінансування на 2023-2027 роки на суму $15,6 млрд. Та загалом вона передбачає сукупні потреби України в зовнішньому фінансуванні від партнерів на суму від $114,4 млрд до $139,6 млрд, залежно від сценарію перебігу війни – базовий чи негативний. 

Для виконання фінансових зобов’язань від партнерів Україна має виконати план реформ. Ідеться не про сталий список на всі чотири роки, а про конкретні заходи від України під час кожного з перегляду програми. 

Загалом програма передбачає 11 переглядів, тож попереду в України їх ще 10, і поки немає визначеності, якими будуть усі зобов’язання України по кожному наступному перегляду, пояснив Пишний. 

2 жовтня до України вперше за понад три роки прибула з візитом місія Міжнародного валютного фонду. Під час зустрічі сторони обговорили кроки, необхідні для реалізації чотирирічної програми з Фондом на суму $15,6 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні