Категорія
Новини
Дата

Отримання допомоги від партнерів на $115 млрд критично залежить від успішності програми з МВФ – Пишний

1 хв читання

Успішність виконання програми з Міжнародним валютним фондом не тільки забезпечить фінансову допомогу від МВФ на $15,6 млрд, але й критично важлива для отримання $115 млрд фінансування від партнерів упродовж наступних чотирьох років. Про це в інтерв’ю Forbes заявив голова Національного банку Андрій Пишний.

Ключові факти 

  • Ідеться про $115 млрд міжнародної допомоги Україні за базового сценарію і $140 млрд – за негативного. «Взаємодія з міжнародними партнерами суттєво прив’язана до програми з МВФ», – наголосив Пишний. Тому Україну не влаштовує нічого, крім 100-відсоткової успішності програми з МВФ, додав він. 
  • Особливість нинішньої програми з МВФ не тільки в тому, що вона ухвалення для країни в умовах невизначеності (війни), а й у тому, що крім зобов’язань України в ній є зобов’язання наших партнерів, наголосив Пишний. 
  • Другий перегляд програми МВФ має завершитись орієнтовно у грудні, очікує голова Нацбанку. У разі його успішності Україна отримає транш у $900 млн і загальне фінансування Фонду у 2023 році зросте до $4,5 млрд.  
  • Попри наявність декількох проблем у виконанні програми – питання перевірок бізнесу, закон щодо PEP – Україна не в ідеальній, але в досить непоганій формі, вважає Пишний. 

Контекст 

У квітні цього року Україна підписала з МВФ програму розширеного фінансування на 2023-2027 роки на суму $15,6 млрд. Та загалом вона передбачає сукупні потреби України в зовнішньому фінансуванні від партнерів на суму від $114,4 млрд до $139,6 млрд, залежно від сценарію перебігу війни – базовий чи негативний. 

Для виконання фінансових зобов’язань від партнерів Україна має виконати план реформ. Ідеться не про сталий список на всі чотири роки, а про конкретні заходи від України під час кожного з перегляду програми. 

Загалом програма передбачає 11 переглядів, тож попереду в України їх ще 10, і поки немає визначеності, якими будуть усі зобов’язання України по кожному наступному перегляду, пояснив Пишний. 

2 жовтня до України вперше за понад три роки прибула з візитом місія Міжнародного валютного фонду. Під час зустрічі сторони обговорили кроки, необхідні для реалізації чотирирічної програми з Фондом на суму $15,6 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні