Категорія
Новини
Дата

Палата представників США відхилила поправки до бюджету про обмеження військової допомоги Україні

Палата представників США відхилила низку поправок до оборонного бюджету на 2024 рік, якими пропонувалося зменшити або зупинити військову допомогу Україні. Про це повідомила посол України в США Оксана Маркарова.

Ключові факти

  • «У Палаті представників США закінчився день багатогодинного розгляду поправок до проєкту закону «Про асигнування на потреби національної оборони на 2024 рік» (NDAA), зокрема і поправок, якими пропонувалося виключити з документа згадки про допомогу Україні. Раді повідомити, що всі негативні поправки, які стосувались України, розглянуто і відхилено», – написала Маркарова у Facebook.

Які поправки були відхилені:

  • про видалення із закону положення про виділення $300 млн на допомогу Україні (за – 89; проти – 341);
  • про заборону безпекової допомоги Україні (за – 70; проти – 358);
  • про видалення із закону положення про створення центру передового досвіду в Україні (за – 95; проти – 332);
  • про вимогу до президента США у координації з міністром оборони та держсекретарем розробити і подати до Конгресу звіт, який містить стратегію участі США у війні в Україні (за – 129; проти – 301);
  • про видалення розділу 1224 законопроєкту стосовно подовження повноважень ленд-лізу для України (за – 71; проти – 360);
  • про заборону на продаж чи передачу до України касетних боєприпасів чи технологій, що стосуються касетних боєприпасів («за» – 147; «проти» – 276).
  • За словами Маркарової, попереду ще голосування в цілому, голосування Сенатського NDAA, конференція палат та повторне голосування. 
  • «Однак на цьому етапі дуже дякуємо всім, хто проголосував проти і закликав інших не підтримувати зменшення допомоги Україні», – зазначила посол України в США.

Контекст

Загалом із початку великої війни США оголосили про військову допомогу Україні на суму близько $35 млрд.

У травні лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл заявляв, що фінансування військової підтримки України з боку США продовжиться, попри бажання деяких ізоляціоністськи налаштованих членів Республіканської партії скоротити або припинити допомогу Києву.

«Я думаю, що ми маємо достатню підтримку в Конгресі, щоб продовжувати це ще довго. Все керівництво в Палаті представників і Сенаті в моїй партії дуже сильно виступає за перемогу над росіянами», – сказав він.

Нещодавно президент Джо Байден у розмові з журналістами повідомив, що США продовжують вивчати можливість передачі Україні далекобійних ракет ATACMS. За його словами, це «питання все ще у грі». Українська влада неодноразово просила у США ракети ATACMS дальністю близько 300 км, але поки що безрезультатно.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні