Категорія
Новини
Дата

Україна отримає від союзників ракети SCALP, танки Leopard, додаткові Patriots. Резніков розповів про підсумки саміту НАТО

1 хв читання

Україна отримає військову допомогу від міжнародних партнерів на понад €1,5 млрд, повідомив міністр оборони України Олексій Резніков у твіттері. Він назвав сім пакетів військової допомоги, найбільший з яких – від Німеччини. 

Ключові факти

  • «Ракети великої дальності SCALP, танки Leopard, додаткові Patriots, навчання пілотів F-16 – це лише деякі з речей, про які можна заявити публічно», – зазначив міністр оборони.
  • Німеччина. Новий пакет допомоги на €700 млн включає 25 танків Leopard 1A5, 40 БМП Marder 1A3, дві пускові установки ЗРК Patriot, пʼять броньованих евакуаційних машин Bergepanzer 2, 20 000 155-мм артилерійських снарядів, 5000 димових снарядів.
  • Австралія. Пакет включає 30 БТР Bushmaster. 
  • Франція. Ракети SCALP і додаткове інженерне обладнання для розмінування. 
  • Канада. $410 млн нового фінансування та проєктів для підтримки України й зміцнення трансатлантичної безпеки, бронетехніка для ЗСУ.
  • Норвегія. 1000 мікродронів Black Hornet, пакет підтримки NASAMS (два додаткових центри управління вогнем, дві пускові установки і запасні частини). 
  • Норвегія. Країна збільшила бюджет військової допомоги Україні з $240 млн до $930 млн. Домовленості про посилення ППО та артилерійського потенціалу.
  • Велика Британія. Пакет містить понад 70 бойових машин, тисячі боєприпасів для танків, пакет військової допомоги на $64,7 млн на ремонт техніки. 
  • Нідерланди. Досягнуто домовленості про початок навчання українських пілотів у серпні, також країна зробила внесок у посилення можливостей ППО та артилерії України.

Контекст

11 липня саміт НАТО у Вільнюсі ухвалив пакет рішень із трьох елементів щодо шляху України до членства в Альянсі.

Перший елемент – нова багаторічна програма підтримки для України. Другий – утворення Ради Україна–НАТО. Третій елемент – лідери країн Альянсу підтвердили, що Україна у майбутньому стане членом НАТО.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг вважає, що це сильний пакет для України і чіткий шлях до її членства у НАТО.

12 липня у Вільнюсі Україна отримала оборонні домовленості та погоджену країнами G7 Спільну декларацію підтримки. Сама декларація є рамковим загальним документом. Наступний крок – укладення системи двосторонніх безпекових угод між Україною та окремими країнами-гарантами, об’єднаними межами багатосторонньої взаємодії.

Ключова теза декларації – підтвердження факту, що безпека України є складовою безпеки Євроатлантичного регіону.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні