Категорія
Новини
Дата

Україна отримає від союзників ракети SCALP, танки Leopard, додаткові Patriots. Резніков розповів про підсумки саміту НАТО

Україна отримає військову допомогу від міжнародних партнерів на понад €1,5 млрд, повідомив міністр оборони України Олексій Резніков у твіттері. Він назвав сім пакетів військової допомоги, найбільший з яких – від Німеччини. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Ракети великої дальності SCALP, танки Leopard, додаткові Patriots, навчання пілотів F-16 – це лише деякі з речей, про які можна заявити публічно», – зазначив міністр оборони.
  • Німеччина. Новий пакет допомоги на €700 млн включає 25 танків Leopard 1A5, 40 БМП Marder 1A3, дві пускові установки ЗРК Patriot, пʼять броньованих евакуаційних машин Bergepanzer 2, 20 000 155-мм артилерійських снарядів, 5000 димових снарядів.
  • Австралія. Пакет включає 30 БТР Bushmaster. 
  • Франція. Ракети SCALP і додаткове інженерне обладнання для розмінування. 
  • Канада. $410 млн нового фінансування та проєктів для підтримки України й зміцнення трансатлантичної безпеки, бронетехніка для ЗСУ.
  • Норвегія. 1000 мікродронів Black Hornet, пакет підтримки NASAMS (два додаткових центри управління вогнем, дві пускові установки і запасні частини). 
  • Норвегія. Країна збільшила бюджет військової допомоги Україні з $240 млн до $930 млн. Домовленості про посилення ППО та артилерійського потенціалу.
  • Велика Британія. Пакет містить понад 70 бойових машин, тисячі боєприпасів для танків, пакет військової допомоги на $64,7 млн на ремонт техніки. 
  • Нідерланди. Досягнуто домовленості про початок навчання українських пілотів у серпні, також країна зробила внесок у посилення можливостей ППО та артилерії України.

Контекст

11 липня саміт НАТО у Вільнюсі ухвалив пакет рішень із трьох елементів щодо шляху України до членства в Альянсі.

Перший елемент – нова багаторічна програма підтримки для України. Другий – утворення Ради Україна–НАТО. Третій елемент – лідери країн Альянсу підтвердили, що Україна у майбутньому стане членом НАТО.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг вважає, що це сильний пакет для України і чіткий шлях до її членства у НАТО.

12 липня у Вільнюсі Україна отримала оборонні домовленості та погоджену країнами G7 Спільну декларацію підтримки. Сама декларація є рамковим загальним документом. Наступний крок – укладення системи двосторонніх безпекових угод між Україною та окремими країнами-гарантами, об’єднаними межами багатосторонньої взаємодії.

Ключова теза декларації – підтвердження факту, що безпека України є складовою безпеки Євроатлантичного регіону.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні