Категорія
Новини
Дата

PandaDoc став єдинорогом – оцінка стартапу з Білорусі перевищила $1 млрд. Що буде з офісом компанії в Україні

2 хв читання

Білоруський стартап PandaDoc, що дає змогу користувачам створювати, ділитися та підписувати документи онлайн, досяг $1 млрд капіталізації після закриття раунду C. Сума інвестицій – до $100 млн, вважає Forbes. Що це за компанія та навіщо їй інвестиції

Фото зі сторінки PandaDoc в Linkedin.

Фото зі сторінки PandaDoc в Linkedin.

Стартап планує використати інвестиції, щоб удвічі збільшити темпи росту компанії. Перший крок – вихід на інші ринки. Для цього PandaDoc почала перекладати свої сервіси на європейські мови й планує запустити перший сет до кінця року. Компанія не каже, які це будуть мови.

PandaDoc також розширить функціонал для клієнтів. Раніше стартап займався переважно sales документами, але під час карантину підписувати документи онлайн почали й компанії з галузей будівництва, медицини, освіти тощо. «Ми плануємо ставати ширшими та глибшими в тих сферах, де вже граємо», – сказав Микита Мікадо, генеральний директор і співзасновник PandaDoc.

Раунд С очолили канадський венчурний фонд OMERS Growth Equity й американський G Squared. Також у раунді взяли участь Altos Ventures, Rembrandt Venture Partners, One Peak Partners і венчурний фонд Microsoft – M12. «Зважаючи на невисокі середні чеки інвесторів, розмір раунду $50–100 млн», – каже Євген Сисоєв, керуючий партнер AVentures Capital. У серпні 2020-го компанія залучила $36 млн інвестицій; її оцінка була $255 млн.

PandaDoc продають підписку на свій сервіс. Її вартість – $19 і $49 на місяць, залежно від кількості інструментів. Платних клієнтів компанії близько 30 000 зі 130 країн. За рік їх кількість збільшилася на 80%, а виторг PandaDoc – на 63%. Ще сотні тисяч клієнтів, за словами співзасновника Сергія Борисюка, користуються безкоштовним продуктом з обмеженим функціоналом.

Продуктову IT-компанію PandaDoc у 2013 році заснували Микита Мікадо й Сергій Борисюк. Її центральний офіс – у Сан-Франциско (США). R&D-відділи – у Португалії, Філіппінах, Польщі й в Україні (з грудня 2020 року). Тут працює близько 140 програмістів. Ще 100 планують найняти впродовж року. «В Україні у нас колосальне зростання, – каже Борисюк. – Українська історія PandaDoc далі продовжуватиметься, бо тут класний ринок і багато талановитих людей».

Офіс у Мінську – у процесі ліквідації. Там у компанії не залишилося працівників. Українську посвідку на постійне проживання отримали 30 білоруських фахівців, стверджує Борисюк. Вони переїхали після обшуків у мінському офісі у вересні 2020-го. У компанії назвали це політичним тиском через їхню позицію. На початку протестів у Білорусі Микита Мікадо пропонував фінансову допомогу силовикам, які залишать державну службу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні