Український фехтувальник Артем Манько (праворуч) виграв срібну медаль на Паралімпійських Іграх у Токіо /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Паралімпійська збірна України стала шостою у загальному заліку і привезла медалей на $8,2 млн. Чи можна казати, що вони успішніші за колег-олімпійців

Український фехтувальник Артем Манько (праворуч) виграв срібну медаль на Паралімпійських Іграх у Токіо Фото Getty Images

Українські паралімпійці посіли шосте місце на літніх Паралімпійських іграх – 2020 у Токіо і привезли додому 98 медалей. Місяць тому олімпійці виграли всього 19 медалей. Чому спортсмени з інвалідністю виступили успішніше за олімпійців і чи можна їх порівнювати

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Паралімпійці виграли 24 золотих, 47 срібних і 27 бронзових медалей, заробивши на них загалом $8,2 млн призових грошей. Тим часом олімпійці заробили всього $1,26 млн.

Україну на іграх з 24 серпня по 5 вересня представляли 143 паралімпійця, вони змагалися з понад 4 000 спортсменами зі 168 країн. Лідерами за кількістю завойованих медалей в українській збірній стали плавці – 43 медалі. Найбільше серед українців виграв плавець Максим Кріпак: п'ять золотих, одну срібну і одну бронзову – всього на $760 000.

У інших плавців теж хороший урожай: шість медалей у Андрія Трусова, п'ять – у Єлизавети Мерешко, три – у Дениса Остапченка.

Олімпійські спортсмени зайняли 16 місце у медальному заліку Олімпіади, яка проходила з 28 липня по 8 серпня. 153 українця привезли додому 19 медалей, але у них було втричі більше суперників. Почасти тому порівнювати успіхи олімпійців і паралімпійців не можна, вважає Юрій Шаповалов, засновник агентства спортивного маркетингу Podium SMG. «Це як порівнювати спорткари і спецавтомобілі», – говорить він. Крім того, у паралімпійців є розподіл за видами травм, що звужує конкуренцію.

На Паралімпіаді інша психологія і більше завзяття перемогти заради грошей, каже Лілія Барановська, атлетка у паратріатлоні. «Українські спортсмени голодні, – каже Барановська. – Вони на гроші, зароблені за медалі, будуть жити роками».

Ця мотивація робить їх кращими серед іноземних паралімпійців, вважає Роман Король, тренер збірної України з паратріатлону. За його словами, за кордоном люди з інвалідністю отримують більше державної фінансової підтримки і у великий спорт йдуть тільки ті, хто не хоче сидіти вдома. А ось в Україні, щоб забезпечити собі життя, треба працювати, каже він. Мінімальна щомісячна пенсія за інвалідністю в Україні близько 2000 грн, $74. У США людям з інвалідністю платять близько $1000 на місяць. Паралімпіада – одне з небагатьох місць, де люди з інвалідністю можуть проявити себе, соціалізуватися і заробити гроші, підтверджує Шаповалов.

Людина на візку, незрячий або той, хто має інші проблеми зі здоров'ям, щодня докладає колосальних зусиль, говорить Сергій Мащенко, плавець, чотириразовий чемпіон Паралімпійських Ігор. «Цей досвід боротьби ми переносимо на арену і досягаємо високих результатів», – говорить він.

Успіх паралімпійців також забезпечує залученість Валерія Сушкевича, президента Національного комітету спорту інвалідів України; він понад 25 років займається розвитком комітету, каже Король. «Для нього комітет – його дітище, – говорить він. – Він знає проблеми кожного виду спорту». Ця небайдужість, за його словами, передається кожному тренеру і спортсмену. «Завдяки Сушкевичу у нас є паралімпійський спорт», – підтверджує Шаповалов.

У 2016 році саме Сушкевич домігся зрівняння преміальних за медалі для олімпійців і паралімпійців. Сьогодні паралімпійці отримують за золото $125 000, за срібло – $80 000 і бронзу – $55 000. Раніше премії були: $40 000 – золото, $26 000 – срібло і $8 000 – бронза.

За Сушкевича паралімпійцям побудували сучасну тренувальну базу для зимових видів спорту у селі Яворів, Львівська область, і для літніх – в Євпаторії, яку збірна втратила внаслідок анексії Криму. Нову літню базу будують у Дніпрі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні