PayPal почала продавати криптовалюту в Британії. Компанія конкуруватиме з Coinbase і Revolut /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

PayPal почала продавати криптовалюту в Британії. Компанія конкуруватиме з Coinbase і Revolut

Getty Images

Британці тепер можуть купувати, продавати й зберігати криптовалюту в електронних гаманцях американської платіжної системи PayPal. Компанія здійснила свою першу експансію послуги з криптовалютою, яка в США працює з жовтня 2020 року. У Великій Британії їй доведеться конкурувати з американською криптобіржею Coinbase і фінтех-стартапом Revolut, який заснував українець Влад Яценко

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

PayPal дає змогу купувати Bitcoin, Ether, Litecoin і Bitcoin cash на суму від £1 до £15 000 за транзакцію і £35 000 на рік. Обов’язкова умова – мати громадянство Великої Британії. «У США справи йдуть дуже добре», – каже виданню CNBC Хосе Фернандес да Понте, віцепрезидент PayPal. «Очікуємо, що й у Великій Британії все буде добре».

Гаманці з криптовалютою мають 4,4% жителів Британії, або 2,3 млн осіб, що на 400 000 більше, ніж у 2020 році, за даними Органу фінансової поведінки (FCA). За рік середня сума, яку британці інвестують у криптовалюту, збільшилася на £40 – до £300. Найбільша інвестиція – £7 млн.

Дослідження показало, що основна мотивація – заробити на зростанні вартості біткоїна й інших криптовалют. «Рівень розуміння криптовалют знижується, що свідчить про те, що деякі користувачі можуть не повністю розуміти, що вони купують», – пишуть автори дослідження. 

Популярність додатків для операцій із криптою у Великій Британії зросла в грудні 2020-го й січні 2021-го, коли вартість біткоїна вперше перетнула позначку $20 000, пише Statista. За місяць цифра збільшилася до $42 000. За два місяці додатком Coinbase почали користуватися 44 079 людей. Він став найпопулярнішим серед британців – 113 042 користувача.

PayPal показує клієнтам ціни на криптовалюти в реальному часі. Платіжна система також додала освітні матеріали про криптовалюти, їхню волатильність, ризики та можливості. PayPal переконує, що після продажу кошти швидко стають доступними на рахунку клієнта. Комісія за зберігання не стягується, однак є комісії за транзакції й за конвертацію валюти при купівлі та продажі. 

Законодавство Британії передбачає наявність фінансової ліцензії для надання й прийняття фінансових транзакцій, каже Артем Афян, керуючий партнер адвокатського об’єднання Juscutum. «Процес схожий на регулювання обігу цінних паперів», – розповідає він. Отримання ліцензії триває до трьох місяців. Але може й затягнутися до року, якщо інформація в заявці була неповною. До запуску послуги PayPal співпрацювала з регуляторами, однак вона не повідомляла про наявність ліцензії. Орган фінансової поведінки не коментував прихід PayPal.

Останнім часом регулятори Британії пильно стежать за ринком, пише BBC. У червні FCA заборонив найбільшій у світі біржі Binance, яка має 13,5 млн користувачів, здійснювати будь-яку діяльність у країні. Біржу звинуватили у відмиванні грошей.

Водночас на британському ринку представлено понад сотню бірж. Найбільші гравці – Coinbase, Crypto.com. Їхні основні конкуренти – необанки. Фінтех-стартап Revolut українця Влада Яценка й росіянина Миколи Сторонського, наприклад, з квітня 2020 року запустив торгівлю криптовалютами для всіх користувачів. Послуга була доступна для власників преміум-акаунтів із 2017-го.

На кінець 2020 року Revolut зберігав криптовалюти на £537 млн ($738,5 млн) від імені клієнтів. Активи зросли більш ніж у пʼять разів – із £93 млн ($127,9 млн) наприкінці 2019 року. Стартап тестує переказ біткоїнів на сторонні електронні гаманці за межі банківської екосистеми компанії. Натомість PayPal запустився без такої функції. 

Кількість клієнтів PayPal у 2020 році зросла на 72,7 млн активних користувачів. Як повідомляв Bloomberg, у четвертому кварталі 2020-го до платіжної системи додалося 16 млн клієнтів, що збільшило дохід компанії на 23% – до $6,12 млрд протягом кварталу. Загалом у компанії 400 млн користувачів на понад 200 ринках.

Додаток Venmo, через який PayPal здійснює операції з криптовалютою, обробив платежів на $47 млрд, що на 60% більше, ніж роком раніше. У презентації PayPal говориться, що користувачі, які купили цифрові активи, удвічі частіше заходять у свій акаунт, ніж до купівлі.

Можливість у майбутньому «просто, зручно, прозоро» купувати й продавати Bitcoin українцям обіцяє monobank. Реліз картки мав відбутися в липні. Співзасновник компанії Олег Гороховський відмовився коментувати запуск, доки триває узгодження з Національним банком України. «Якщо питання не відрегульовано законодавчо, це не означає, що це заборонено. Придбання віртуальних активів складне, – сказав Гороховський. – Ми запропонували його спростити».

Законопроєкт №3637 «Про віртуальні активи», що має легалізувати обіг криптовалют в Україні, очікує на друге читання. Верховна Рада виходить з канікул 7 вересня. 

Обсяг транзакцій в Україні з віртуальними активами оцінюється у близько $150-200 млн на день, капіталізація віртуальних активів становить понад $2 млрд, за даними автора законопроєкту Олексія Жмеренецького. «Але, на жаль, весь цей час галузь заходиться абсолютно в тіні», – каже він.

Законопроєкт дає визначення поняттю «віртуальні активи», не обмежуючи його лише криптовалютами. Він передбачає створення регулятора – Національної служби з регулювання обігу віртуальних активів. Первинний фінмоніторинг ляже на плечі професійних постачальників послуг – посередників в обміні, переказі чи зберіганні віртуальних активів (криптобірж). Зареєструвати блокчейн-бізнес в Україні зможуть міжнародні криптокомпанії.

Поки що купівля криптовалют в Україні не обмежена. «Є багато так званих криптоматів – перероблених банкоматів, де можна придбати криптовалюту. Їхній правовий стан такий самий, як в автоматів з купівлі-продажу шоколадних батончиків», – каже Афян. За його словами, куди складніше продавати криптовалюту, адже мають бути чітко визначені сторони угоди, об’єкт купівлі й розмір податку. «Податковий закон, який приймуть після законопроєкту «Про віртуальні активи», визначає сплату 5% з різниці, – каже він. – Monobank, мабуть, хоче хайпанути і введе обмежену операцію суто на купівлю».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні