Категорія
Новини
Дата

Печерський суд скасував арешт майна агрокомпаній «Золотоніський бекон» та «Воля», яким інкримінують незаконне отримання держдопомоги

31 липня Печерський районний суд Києва скасував арешт майна двох підприємств, що входять в інвестиційну групу Time. Про це Forbes розповів один зі співзасновників компаній Радислав Ткаченко. Напередодні він був на зустрічі із заступниками керівника Офісу президента Ростиславом Шурмою та Олегом Татаровим, а також із заступником генпрокурора Дмитром Вербицьким. Раніше Forbes детально описував цю історію.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Слідча суддя Печерського районного суду Києва Гречана С.І. 31 липня винесла ухвалу, якою скасувала арешт майна двох підприємств ТОВ «Золотоніський бекон» та СТОВ «Воля», накладений місяцем раніше суддею Вовком того самого суду.
  • Слідчі Нацполіції вважають, що зазначені компанії незаконно отримали державну допомогу в розмірі 45 млн грн у 2021 році.
  • Засновники наполягають, що зробили все законно, тому пішли відстоювати свою правоту в суди і владні кабінети.
  • Ухвала про розблокування банківських рахунків вже є, але станом на 2 серпня 2023 року вони ще не розблоковані, стверджує Ткаченко.
  • Підприємець не знає достеменно, чи вплинули його зустрічі в Офісі президента та в Офісі генпрокурора на рішення судді про розблокування рахунків. Він називає це рішення тактичною перемогою, але розгляд справи по суті ще попереду.

Контекст

В грудні 2021 року компанія «Золотоніський бекон» отримала 11,9 млн грн компенсації від Міністерства аграрної політики та продовольства за зерносховище в селі Крупське і 14,7 млн грн – за відгодівельний комплекс для свиней в селі Медведівка. В тому ж місяці за овочесховище СТОВ «Воля» отримало 18 млн грн. 

4 лютого 2022 року Головне слідче управління Нацполіції розпочало кримінальне провадження проти цих підприємств за двома статтями. Головна претензія силовиків – строки будівництва об’єктів, які отримали державну допомогу. Слідчі заявляють, що відшкодуванню підлягають тільки ті будівельні роботи, що були проведені з 1 до 20 листопада 2020 року або у січні-жовтні 2021-го. Правоохоронці виявили, що в ці дати будівельні роботи не проводилися, і вирішили, що це кримінальне правопорушення.  

У постанові Кабміну, на яку посилаються слідчі в цій справі, йдеться, що об’єкти, які отримають допомогу, мають бути прийняті в експлуатацію у листопаді-грудні 2020 року та січні-жовтні 2021-го. Активи Time, за якими ведеться справа, були введені в експлуатацію у вказаний Кабміном строк.

29 червня 2023 року старший суддя Печерського районного суду Києва Сергій Вовк ухвалив рішення про обшук на трьох черкаських підприємствах ТОВ «Золотоніський бекон», ПП «Надія» і СТОВ «Воля».

30 червня 2023 року суддя Вовк ухвалив арешт рахунків цих підприємств.

7 липня 2023-го Головне слідче управління Національної поліції разом із СБУ провели обшуки на підприємствах, а також вдома у чотирьох засновників.

17 липня 2023 року співзасновник компанії Радислав Ткаченко був запрошений на зустріч в Офіс президента. Одне із завдань цих зустрічей – вирішити проблему тиску на бізнес з боку силовиків. Офіс на першій зустрічі представляли заступники керівника ОП Ростислав Шурма та Олег Татаров. «Побачив бажання вдаватися в суть поставленого нами питання і в законний спосіб допомогти», – прокоментував ту зустріч Ткаченко.

18 липня 2023 року Радислав Ткаченко був на особистій зустрічі із заступником генпрокурора Дмитром Вербицьким. Підприємець розповідає, що Вербицький погодився з його аргументами, що обшуки та арешт майна не є необхідними, але зазначив, що не має впливу на суддів.

31 липня 2023 року за клопотанням адвоката слідча суддя Печерського районного суду Гречана ухвалила скасувати арешт майна підприємств «Золотоніський бекон» і «Воля».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні