Категорія
Новини
Дата

Пентагон готує 8500 військових до можливого розгортання у Східній Європі. У Кремлі висловили «занепокоєння»

До 8500 американських військових приведені у стан підвищеної бойової готовності для можливого розгортання у Східній Європі з огляду на можливі «провокації РФ вздовж кордону з Україною». Пентагон готується до розгортання військ за вказівкою президента Джо Байдена, повідомив речник Міноборони США Джон Кірбі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Міністр оборони США Ллойд Остін вирішив привести в стан підвищеної готовності підрозділи в США на випадок, якщо потрібно буде направити їх до Європи. Кірбі пояснив, що йдеться «про приблизно 8500 військових».
  • Рішення перекинути військовослужбовців до Європи ще не ухвалено. За словами Кірбі, відправка сил до Європи буде можлива на запит НАТО «або в інших ситуаціях». Йдеться як про бойові підрозділи, так і про військових медиків, підрозділи, що відповідають за логістику.
  • Таке рішення підтверджує відданість США зобов’язанням про колективний захист союзників у НАТО, заявляють у Пентагоні.
  • У відповідь на це в Кремлі заявили, що «із занепокоєнням спостерігають» за діями США щодо ситуації навколо України. Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков сказав, що заяви Пентагону про можливе відправлення до Східної Європи 8500 військових не впливають на переговори щодо гарантій безпеки.

Контекст

Президент США Джо Байден не виключає перекидання військ у країни Балтії та Східної Європи, писала The New York Times. Йшлося про 5000 військовослужбовців та про передислокацію авіації та кораблів, а у разі погіршення ситуації – про відправку до 50 000 військових.

Напередодні країни НАТО обговорили можливі санкції проти Росії у разі вторгнення в Україну. Байден заявив про «повну одностайність» із європейськими лідерами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні