Категорія
Новини
Дата

Перехідний уряд Малі заявив про розрив дипломатичних відносин з Україною. У МЗС відреагували

2 хв читання

Малі Україна /пресслужба МЗС

Дмитро Кулеба Фото пресслужба МЗС

Перехідний уряд Малі заявив про розрив дипломатичних відносин з Україною. В українському МЗС назвали це рішення недалекоглядним і нагадали про злочини вагнерівців.

Малі після перевороту 2021 року контролюється військовою хунтою, є лояльною до Росії країною та має на своїй території російських найманців, зокрема вихідців із ПВК «Вагнер». Заява Малі зʼявилася під час візиту міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби до трьох країн на іншому боці Африки – Замбії, Малаві та Маврикію.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Що заявив перехідний уряд Малі

  • Перехідний уряд Малі оголосив про розірвання дипвідносин із Україною через нібито її підтримку повстанців-туарегів, які наприкінці липня знищили на півночі Малі колону російських найманців і місцевих військових.
  • Перехідний уряд Малі звинуватив Україну в «підтримці міжнародного тероризму». Як доказ причетності Києва він навів заяву представника ГУР Андрія Юсова, який зазначив, що туареги «отримали необхідну інформацію та не тільки інформацію».

Відповідь МЗС України

  • Рішення перехідного уряду Малі про розрив дипвідносин є недалекоглядним і поспішним, заявили у МЗС. Україна є жертвою неспровокованої та повномасштабної агресії Росії та намагається відновити повагу до міжнародного права, покликаного захищати всі країни світу, зокрема африканські.
  • Україна беззастережно дотримується норм міжнародного права та рішуче відкидає звинувачення перехідного уряду Малі у нібито підтримці міжнародного тероризму.
  • У XX столітті Україна як один із засновників ООН активно підтримувала право африканських народів на деколонізацію, зокрема й Малі, нагадали в МЗС. Україна також є контрибутором регіональної безпеки в Африці, зокрема, український контингент «блакитних шоломів» зробив внесок у місії ООН в Малі у 2019–2022 роках.
  • Натомість РФ агресією в Україні руйнує архітектуру міжнародної безпеки та порушує статут ООН, який, зокрема, гарантує право країн Африки на вільне майбутнє, додали в МЗС. Перехідний уряд Малі ігнорує, що підконтрольні Кремлю військові структури, такі як ПВК «Вагнер», використовують терористичні методи, причетні до воєнних злочинів і вбивств цивільних як в Україні, так і в Африці. 
  • «Прикро, що перехідний уряд Малі ухвалив рішення про розрив дипломатичних відносин з Україною, не провівши ретельне вивчення фактів та обставин інциденту на півночі Малі, а також не надавши жодних доказів щодо причетності України до зазначеної події», – додали в МЗС. Україна залишає за собою право вжити всіх необхідних заходів політико-дипломатичного реагування у відповідь на недружні дії Малі.

Контекст

Наприкінці липня з’явилися повідомлення, що туареги знищили в Малі колону російських найманців, вихідців із ПВК «Вагнер», і місцевих військових. Kyiv Post опублікував фото, на якому туареги позують із прапором Малі.

Пізніше представник ГУР Андрій Юсов заявив, що «повстанці отримали необхідну інформацію і не лише інформацію», яка дала змогу провести успішну операцію проти російських воєнних злочинців. За даними Le Monde, українські спецслужби надають туарегам інформацію та навчають роботі з дронами.

Україна та Малі де-юре мали дипломатичні відносини з 5 листопада 1992 року, за даними МЗС. Але відтоді між країнами не було ні офіційних візитів, ні двостороннього співробітництва високого рівня, ні міжпарламентського співробітництва. 

Україна не мала посольства в Малі, між країнами не було двосторонніх договорів. Інвестиції між країнами не здійснювались, а торговельний оборот за 2022 рік становив лише $1,4 млн.

У 2021 році в Малі стався військовий переворот, після якого до влади прийшов полковник Ассімі Гоїта. Відтоді у країні не було виборів, але на запрошення хунти з’явилися найманці ПВК «Вагнер», які у 2023-му стали частиною російського «Африканського корпусу».

Російські найманці допомагають хунті у боротьбі з повстанцями, зокрема туарегами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд