Категорія
Війна
Дата

«Один нескінченний штурм». Російська армія підібралась до Торецька, Нью-Йорка та Часового Яру. Forbes Ukraine розібрався, чи реально їх втримати

3 хв читання

Робота української артилерії в районі Торецька /пресслужба 95 ОДШБр

Робота української артилерії в районі Торецька Фото пресслужба 95 ОДШБр

Наступ Росії на Торецьк і Нью-Йорк триває місяць. Як українська армія захищає цю та сусідні ділянки фронту?

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Торецьк та Нью-Йорк – один із найбільш згадуваних напрямків у заголовках медіа протягом липня.

Місяць тому росіяни змогли скористатись тут ротацією українських підрозділів і почати наступ, розповідає Олександр Коваленко, військовий оглядач групи «Інформаційний спротив».

На мапі Deep State видно, що ворог просунувся до Шумів, Залізного, південних районів Нью-Йорка та формує «мішок». Відстань від передових позицій РФ у Нью-Йорку до Залізного – пʼять кілометрів.

Forbes Ukraine розпитав офіцера з Торецького напрямку й військового аналітика про ситуацію в місті та його околицях і значення напрямку для наступу РФ на Донбасі.

Битва за Нью-Йорк та Торецьк /Deep State Map

Битва за Нью-Йорк та Торецьк Фото Deep State Map

Важка ситуація поблизу Торецька

Росіяни, ймовірно, приховано підготували резерви для наступу на Торецьк – і поки вони не закінчуються, розповідає молодший лейтенант Станіслав Краснов, командир взводу 95-ї ОДШБр, яка тримає оборону в районі Торецька.

Підрахувати кількість штурмів на день – нереально. «Це один нескінченний штурм, – пояснює військовий. – Є наша лінія оборони, на якійсь її ділянці постійно йдуть штурмові дії, не припиняється артилерійський обстріл, авіація скидає 20-30 КАБів на день».

Тактика росіян дещо відрізняється від того, що Краснов бачив на інших напрямках. Наприклад, при весняному наступі на Тернах ворог використовував штурмові групи з трьох-п’яти військових. На Торецьк йдуть штурмові групи з 10-20 окупантів.

Росіяни рідко використовують бронетехніку, лише іноді безуспішно намагаються заскочити на броні у нічний час. Переважно ходять пішки – зробили ставку на «м’ясні штурми», розповідає Краснов.

«Ймовірно, росіяни зрозуміли, що штурмами на бронетехніці ризикують отримати повторення Тернів, – пояснює він. – Там на одному перехресті стояли по чотири-п’ять спалених російських танків».

Наступ на Торецьк супроводжується і гуманітарною катастрофою. Масштабні руйнації міста зафільмувала з дрона 32-га ОМБр, що також боронить цей напрямок.

Місяць тому в Торецьку були цивільні, які ще не розуміли, що почався новий наступ, і не евакуювались, зазначає Краснов.

«Їдеш містом – працює шиномантаж. За 15 хвилин від прямого влучання КАБу його вже немає, багато цивільних загинули», – пригадує він.

Вулиці на Торецькому напрямку, липень 2024-го /пресслужба 95 ОДШБр

Вулиці на Торецькому напрямку, липень 2024-го Фото пресслужба 95 ОДШБр

Чи є шанси втримати місто

Ворог має перевагу в артилерії, кількості особового складу, авіації, розвідувальних безпілотниках та кількості FPV, розповідає Краснов. На інших напрямках аналогічну інтенсивність штурмів росіяни могли підтримувати три-п’ять днів, на Торецьку – підтримують уже місяць.

«Єдине добре – лінія оборони тримається. До Торецька ворог не зайшов і, думаю, не зайде, – запевняє військовий 95-ї ОДШБр. – Все тримається на морально-вольових якостях піхоти, ефективній роботі артилерії та БПЛА».

Не виключено, що РФ може зробити Торецьк головним напрямком удару у 2024-му, каже Коваленко. Якщо виконає задачі на південнішому Покровському напрямку – переріже дві траси та впреться у водосховище біля Карлівки – й матиме сили, щоб переорієнтувати їх на Торецьк.

Торецька агломерація – складна для наступу росіян, додає військовий оглядач. Має велику кількість різноповерхової забудови, водойми, промзони, залізницю. Якщо українська оборона буде правильно вибудована, то швидко захопити Торецьку агломерацію у росіян не вийде.

«У ворога може бути можливість закріпитись на околицях, але подальше просування буде проблематичним», – впевнений він.

Чому Торецьк важливий для росіян? Це – південний підхід до Костянтинівки, з якої починається велика Слов’янсько-Краматорська агломерація, пояснює Коваленко.

Битва за Донбас. Костянтинівка, Часів Яр, Торецьк та Нью-Йорк /Deep State Map

Битва за Донбас. Костянтинівка, Часів Яр, Торецьк та Нью-Йорк Фото Deep State Map

Яка ситуація в Часовому Ярі

Часів Яр – ще один потенційний підхід до Костянтинівки, але зі сходу. Одна з особливостей міста – його перетинає канал Сіверський Донець – Донбас, який ускладнює наступ ворога. На півночі від Часового Яру, біля Калинівки, канал проходить під землею – і армія агресора підійшла впритул до цієї ділянки.

Росіяни бачать пріоритетним захід у Жовтневий район Часового Яру з півночі через Калинівку, зазначає Коваленко. Але небезпека є й з півдня міста. Зокрема, там є підземні комунікації, якими можна скористатись для виходу до району Новий.

«Думаю, Сили оборони України добре знають, де проходять ці комунікації та зможуть заздалегідь їх блокувати», – додає він.

Deep State Map

Deep State Map

Битва за Часів Яр триває з жовтня 2023-го, нагадує Коваленко. За понад дев’ять місяців росіянам вдалось захопити лише один район – сектор Канал.

Шанси на утримання міста є, якщо не буде помилок, як з ротацією в районі Нью-Йорка, підсумовує він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд