Категорія
Новини
Дата

«Перевірки були в усіх постачальників ДСНС». Голова Держаудитслужби прокоментувала справу ДБР проти «Пожмашини»

Кримінальна справа проти компанії «Пожмашина» за постачання транспорту ДСНС може бути пов’язана не тільки з аудитом Держаудитслужби, бо відомство перевіряло всіх постачальників, але ДБР порушило справу лише проти «Пожмашини». Про це в інтерв’ю Forbes заявила голова Держаудитслужби Алла Басалаєва.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • «Пожмашина» поставила ДСНС Львівської області три пожежні машини за ціною 11,04 млн грн кожна. Прибуток компанії становив 3,4 млн грн. Але ДАСУ, керуючись постановою уряду №335, визнала цей прибуток збитком держави. 
  • Після цього ДСНС почала вимагати повернути вже оподаткований прибуток, казали представники «Пожмашини». Напередодні в компанії заявили, що ДБР порушило проти них кримінальну справу й отримало від суду дозвіл на доступ до речей і документів. 
  • Про причини порушення кримінальної справи треба запитувати в ДБР, зазначила голова ДАСУ Алла Басалаєва. За її словами, ДСНС підписала акт щодо перевірки ДАСУ «без заперечень».  
  • Також очільниця ДАСУ наголосила, що «Пожмашина» не єдиний контрагент ДСНС, і висновки щодо решти компаній у відомства такі самі. «Але чому ДБР прийшло тільки до «Пожмашини»? Можливо, питання не лише в прибутку», – сказала Басалаєва. 
  • ДАСУ не вимагає від постачальників повертати прибуток за контрактами з держструктурами, бо не має такої функції, додала голова Держаудитслужби. А якщо є незгода з висновками ДАСУ, треба оскаржувати їх у суді. «Поки жодного позову до ДАСУ немає, тільки звинувачення в публічній площині», – резюмувала Басалаєва.

Контекст 

За результатами перевірок Держаудитслужба знайшла низку порушень в держзакупівлях в оборонному секторі. Серед іншого, порушеннями ДАСУ визнає прибутки компаній-постачальників, бо вони не були передбачені урядовою постановою. «Пожмашина» стала першим кейсом, коли щодо постачальника порушили кримінальну справу.

Загалом прибуток у ціну включив 81 контрагент, збитками ДАСУ визнала 2,4 млрд грн. Міноборони та підприємці не згодні з позицією Держаудитслужби і вважають, що прибуток у ціні передбачений іншою урядовою постановою. Ексміністр оборони Олексій Резніков під час роботи в Міноборони назвав претензії «зачіпкою» та розкритикував ДАСУ.

Голову ДАСУ обурила така заява, і вона наголосила, що ця «зачіпка» – «нормативно-правовий документ, постанова Кабміну, розробником якої й було Міноборони».

Про гучні аудити ДАСУ, сумнозвісну постанову уряду №335, яка забороняє прибуток, про звинувачення КБ «Луч», кейс «Укренерго» і багато іншого читайте в інтерв’ю очільниці Державної аудиторської служби Алли Басалаєвої для Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні