Категорія
Новини
Дата

«Перевірки були в усіх постачальників ДСНС». Голова Держаудитслужби прокоментувала справу ДБР проти «Пожмашини»

1 хв читання

Кримінальна справа проти компанії «Пожмашина» за постачання транспорту ДСНС може бути пов’язана не тільки з аудитом Держаудитслужби, бо відомство перевіряло всіх постачальників, але ДБР порушило справу лише проти «Пожмашини». Про це в інтерв’ю Forbes заявила голова Держаудитслужби Алла Басалаєва.

Ключові факти 

  • «Пожмашина» поставила ДСНС Львівської області три пожежні машини за ціною 11,04 млн грн кожна. Прибуток компанії становив 3,4 млн грн. Але ДАСУ, керуючись постановою уряду №335, визнала цей прибуток збитком держави. 
  • Після цього ДСНС почала вимагати повернути вже оподаткований прибуток, казали представники «Пожмашини». Напередодні в компанії заявили, що ДБР порушило проти них кримінальну справу й отримало від суду дозвіл на доступ до речей і документів. 
  • Про причини порушення кримінальної справи треба запитувати в ДБР, зазначила голова ДАСУ Алла Басалаєва. За її словами, ДСНС підписала акт щодо перевірки ДАСУ «без заперечень».  
  • Також очільниця ДАСУ наголосила, що «Пожмашина» не єдиний контрагент ДСНС, і висновки щодо решти компаній у відомства такі самі. «Але чому ДБР прийшло тільки до «Пожмашини»? Можливо, питання не лише в прибутку», – сказала Басалаєва. 
  • ДАСУ не вимагає від постачальників повертати прибуток за контрактами з держструктурами, бо не має такої функції, додала голова Держаудитслужби. А якщо є незгода з висновками ДАСУ, треба оскаржувати їх у суді. «Поки жодного позову до ДАСУ немає, тільки звинувачення в публічній площині», – резюмувала Басалаєва.

Контекст 

За результатами перевірок Держаудитслужба знайшла низку порушень в держзакупівлях в оборонному секторі. Серед іншого, порушеннями ДАСУ визнає прибутки компаній-постачальників, бо вони не були передбачені урядовою постановою. «Пожмашина» стала першим кейсом, коли щодо постачальника порушили кримінальну справу.

Загалом прибуток у ціну включив 81 контрагент, збитками ДАСУ визнала 2,4 млрд грн. Міноборони та підприємці не згодні з позицією Держаудитслужби і вважають, що прибуток у ціні передбачений іншою урядовою постановою. Ексміністр оборони Олексій Резніков під час роботи в Міноборони назвав претензії «зачіпкою» та розкритикував ДАСУ.

Голову ДАСУ обурила така заява, і вона наголосила, що ця «зачіпка» – «нормативно-правовий документ, постанова Кабміну, розробником якої й було Міноборони».

Про гучні аудити ДАСУ, сумнозвісну постанову уряду №335, яка забороняє прибуток, про звинувачення КБ «Луч», кейс «Укренерго» і багато іншого читайте в інтерв’ю очільниці Державної аудиторської служби Алли Басалаєвої для Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні