Категорія
Компанії
Дата

Держаудит на 68 млрд грн. Або чому Офіс генпрокурора прийшов з обшуками до «Укренерго»

Кудрицький Галущенко /надано пресслужбою/колаж Олександра Карасьова

Правоохоронці, ймовірно, спираються на аудит Держаудитслужби, який нарахував держкомпанії 68 млрд грн порушень Фото надано пресслужбою/колаж Олександра Карасьова

Співробітники Офісу генпрокурора 20 вересня прийшли вилучити з архівів держкомпанії «Укренерго» тисячі сторінок тендерної документації та договорів із десятком компаній за 2019–2023 роки. Правоохоронці, ймовірно, спираються на аудит Державної аудиторської служби, який нарахував держкомпанії порушень на 68 млрд грн. Це майже 80% від річного доходу держкомпанії

У середу, 20 вересня, співробітники Офісу генпрокурора провели цілий день у головному офісі державної компанії «Укренерго», що на вулиці Симона Петлюри, 25.

Причина візиту – виїмка тисяч сторінок тендерної документації та договорів із десятками компаній за 2019–2023 роки на підставі кримінального провадження від 16 березня 2023 року.

Обшук дозволено ухвалою Печерського суду. Якщо перекласти текст ухвали на зрозумілу мову, то Генпрокуратура може підозрювати керівництво «Укренерго» за статтею 364 Кримінального кодексу України, або за статтею 191, каже Станіслав Борис, адвокат, керуючий партнер адвокатського об’єднання «Відар». Нібито співробітники «Укренерго» укладали договори, які нанесли збитки державі.

Перша стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до шести років зі штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів. 

Друга – позбавлення волі на строк від семи до 12 років із конфіскацією майна.

При цьому в ухвалі суду не вказується, на яку суму були завдані збитки. Forbes звернувся із запитом до Офісу генпрокурора, проте не отримав відповідь на момент публікації статті. 

Коментуючи обшуки, пресслужба «Укренерго» повідомила, що компанія надала б слідчим добровільно всі необхідні документи без проведення обшуку. Але такого звернення до компанії від правоохоронців не надходило. 

Чому прокуратура спершу не запросила документи? Правоохоронці не зобовʼязані цього робити, каже Борис. За його словами, правоохоронці можуть піти трьома незалежними один від одного шляхами: 

  • звернутись до компанії з листом і запросити копії необхідних документів; 
  • отримати ухвалу суду про тимчасовий доступ до документів;
  • отримати ухвалу суду про обшуки. 

Обшуки – це найжорсткіший спосіб, який застосовується правоохоронцями, коли, на їхню думку, є ризик, що докази можуть бути знищені, каже юрист. 

З переліку документів, які зацікавили правоохоронців, деякі контракти були предметом перевірки Державної аудиторської служби, йдеться в повідомленні «Укренерго». 

Державний аудит «Укренерго» завершився в березні 2023-го. Цього ж місяця прокуратурою було відкрито кримінальне провадження.  

Результати аудиту дійсно могли стати підставою для правоохоронних органів розпочати кримінальне провадження, каже Борис. 

Які претензії Держаудитслужби до «Укренерго» та до чого тут міністр енергетики Галущенко

За 2018–2022 роки Держаудитслужба нарахувала 68 млрд грн претензій до «Укренерго», свідчить вижимка зі звіту, яка є у розпорядженні Forbes. 

Ось пʼять найбільших претензій: 

  • 36 млрд грн – претензії до формулювань у фінзвітності, які були виправлені та пізніше зняті;
  • 11,7 млрд грн – несвоєчасне підписання актів із «Гарпоком»; 
  • 10,2 млрд грн – ймовірність незатвердження НКРЕКП тарифу «Укренерго» на 2023 рік, що може призвести до недоотримання доходів;
  • 3,3 млрд грн – дебіторська заборгованість енергоринку перед «Укренерго»;
  • 0,66 млрд грн – незастосування вітчизняних ДСТУ до міжнародних контрагентів (ЄБРР, Світовий банк, ЄІБ).

«Укренерго» оскаржує результати аудиту в суді, оскільки вважає їх упередженими та непрофесійними, а деякі прямо суперечать законодавству», – йдеться в повідомленні компанії.

У керівника «Укренерго» Володимира Кудрицького, який очолив компанію у 2020-м, затяжний конфлікт із нинішнім міністром енергетики Германом Галущенком. Останній уже намагався посунути Кудрицького з посади. Так у листопаді–грудні 2021 року, коли закінчились повноваження наглядової ради «Укренерго», а нова ще не була призначена, Міненерго видало наказ про заміну пʼяти із семи членів правління «Укренерго», писало видання LIGA.net. Після розголосу наказ так і не було реалізовано.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні