Категорія
Новини
Дата

«Висновки Держаудитслужби». Державне ККБ «Луч» закликає уряд запровадити мораторій на перевірки підприємств ОПК

Державне київське конструкторське бюро «Луч» повторно звернулося до уряду та вищого політичного керівництва країни через дії й висновки Державної аудиторської служби. Йдеться про питання включення прибутку до складу ціни на продукцію, повідомила пресслужба підприємства. ДП заявило, що постійні перевірки негативно впливають на роботу підприємств ОПК, і просить уряд запровадити мораторій.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У заяві держпідприємства наголошується, що 29 вересня, через 10 днів після першого звернення щодо хибності висновків Держаудитслужби та пов’язаних з цим загроз, відомство розпочало ревізію «окремих питань» діяльності ДП, у тому числі щодо включення прибутку до складу ціни на продукцію.
  • ДП «ДержККБ «Луч» заявило, що за власні обігові кошти розробляє нові системи озброєння, ліквідовує наслідки ракетних ударів, відновлює та замінює пошкоджене обладнання й продукцію, здійснює релокацію виробництва і нарощує виробничі потужності. 
  • На підприємстві пояснили, що обігові кошти надходять, зокрема, від державних контрактів. Дозволений розмір прибутку прямо передбачений постановою №363 від 3 березня 2021 року, нагадали в ДП.
  • «Вимога Держаудитслужби щодо повернення прибутку є критичною для діяльності підприємства і ставить під питання виживання оборонно-промислового комплексу. Вже третя за час воєнного стану перевірка ДАСУ викликає здивування та відволікає людські ресурси від розробки й виробництва озброєння», – йдеться у заяві.
  • ДП звернулося до Кабміну та Верховної Ради з проханням запровадити мораторій на проведення, в тому числі Держаудитслужбою, перевірок підприємств ОПК до припинення воєнного стану.

Контекст

ДАСУ вимагала повернути 2,5 млрд грн, стверджуючи, що в калькуляції постачальників Міноборони має бути відсутній прибуток як такий. Абсурдні висновки Держаудитслужби створили величезні проблеми і українській армії, і українському бізнесу, заявляв у липні тодішній міністр оборони Олексій Резніков.

Конфлікт тривав кілька місяців, виробники, профільні асоціації та громадськість скаржилися, що українські оборонні підприємства просто банкрутять: виробництво зброї й техніки буде знищено як галузь, а підприємства зупинено. 

Міноборони подало позов до суду, щоб оскаржити висновки ДАСУ. Як пояснила Ярова, навіть офіційні розʼяснення Мінекономіки, що постачальники МО діяли в правовому полі і прибуток законний, ситуації не поліпшили. 

21 вересня Верховна Рада проголосувала за скасування висновків Держаудитслужби, згідно з якими весь прибуток постачальників Міноборони розцінено як «збитки держави». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні