Категорія
Новини
Дата

ДБР відкрило справу проти постачальника пожежних машин після висновків Держаудитслужби

Державне бюро розслідувань відкрило справу проти підприємства «Пожмашина» через постачання транспортних засобів Державній службі з надзвичайних ситуацій і отримання за це прибутку, повідомив генеральний директор компанії Олег Авер'янов. Суд надав слідчим доступ до речей та документів компанії.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Аверʼянов оприлюднив ухвалу суду, згідно з якою слідчому ДБР Ніколайчуку було надано доступ до речей і документів підприємства, зокрема тих, що стосуються співпраці компанії з ДСНС у Львівській області з постачання устаткування та транспорту.
  • «Перед вами ухвала про порушення кримінальної справи за фактом складання акту ДАСУ, згідно з яким прибуток, який отримала компанія від виробничої діяльності, та постачання пожежних машин для потреб ДСНС України, згідно з актом вважається збитком для держави. Тобто українські виробники не мають права отримувати прибуток від своїх підприємств в Україні!» – написав Аверʼянов.
  • Справа датується 17 серпня і розслідується за ч. 2 ст. 364 – «Зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки». 
  • У компанії ухвалу назвали «реальним прецедентом, направленим на знищення українських виробників».

Контекст

ДАСУ вимагала повернути 2,5 млрд грн, стверджуючи, що в калькуляції постачальників Міноборони має бути відсутній прибуток як такий. Абсурдні висновки Держаудитслужби створили величезні проблеми і українській армії, і українському бізнесу, заявляв у липні тодішній міністр оборони Олексій Резніков.

Конфлікт тривав кілька місяців, виробники, профільні асоціації та громадськість скаржилися, що українські оборонні підприємства просто збанкрутують: виробництво зброї й техніки буде знищено як галузь, а підприємства зупинено. 

Міноборони подало позов до суду, щоб оскаржити висновки ДАСУ. Як пояснила Ярова, навіть офіційні розʼяснення Мінекономіки, що постачальники МО діяли в правовому полі і прибуток законний, ситуації не поліпшили. 

21 вересня Верховна Рада проголосувала за скасування висновків Держаудитслужби, згідно з якими весь прибуток постачальників Міноборони розцінено як «збитки держави». 

Нещодавно ККБ «Луч» повторно звернулося до уряду та вищого політичного керівництва країни через дії й висновки ДАСУ. Йдеться про питання включення прибутку до складу ціни на продукцію. ДП заявило, що постійні перевірки негативно впливають на роботу підприємств ОПК, і просить уряд запровадити мораторій. У ДАСУ повідомили, що проводить ревізію в ДП ККБ «Луч» за зверненням правоохоронних органів, і дії аудиторів жодним чином не призведуть до зупинки виробництва критичних видів озброєння.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні