Категорія
Новини
Дата

Першого інвестора Rocket Тімура Рохліна відправили під домашній арешт в Ізраїлі. Що далі

Перший інвестор Rocket Тімур Рохлін вийшов з-під варти в Ізраїлі. Його відпустили під домашній арешт із електронним наглядом. Як розвивається справа

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Рішення про відокремлення Рохліна окружний суд Єрусалиму ухвалив 9 лютого. Цю інформацію Forbes повідомив Зів Крістал, кореспондент видання Posta News
  • Рішення суду підтвердив один із адвокатів Рохліна – Елі Пері. Також інтереси Рохліна у суді захищає Амід Хадад, який відомий роботою на колишнього прем'єр-міністра Ізраїлю, Беньяміна Нетаньяху. Вони не надали Forbes додаткових коментарів на час публікації матеріалу.
  • Рохліна відпустили під заставу (Forbes не вдалося встановити суму), він перебуватиме під домашнім арештом і користуватиметься електронним браслетом в очікуванні рішення про його екстрадицію до Німеччини. Там на нього порушили справу за підозрою в організації великої шахрайської схеми.

Контекст

Тимур Рохлін, 32 перебуває в Ізраїлі під вартою з кінця 2021 року. Його затримали через запит про екстрадію з боку німецьких правоохоронців. Ті стверджують, що Рохлін причетний до організації великої шахрайської схеми, в рамках якої мешканці Німеччини виманювали гроші на фіктивну торгівлю. У підозрюваного два паспорти: Україна та Ізраїль.

За версією, прокуратори німецького міста Бамберг, через кол-центри, організовані на Балканах, гроші відмивали через мережу компаній в Україні, Європі та Гонконзі. Сума задокументованих збитків становить понад €9 млн.

В Україні Рохлін раніше був відомий як інвестор. У 2019 році він купив контрольний пакет у стартапі з доставки їжі Rocket (пізніше частка перейшла до його батька, Ігоря), також заснував мережу коворкінгів BeeWorking та венчурний фонд BeeVentures. Загалом за даними української прокуратори, через фірму RIJV HOLDINGS LTD він залив в українські компанії понад 500 млн. грн., пише Liga.net. Юрособи стартапу Rocket у цьому списку не фігурують.

Восени 2021 року прокуратора заарештувала майно та нерухомість Рохліна в Україні. Наприклад, до Німеччини як «докази» відправили два автомобілі з багатої особистої колекції Рохліна вартістю понад €1 млн євро.

Що тепер буде із його бізнесами? У Rocket скоротили персонал і видатки. Засновники кажуть, що Рохлін-молодший вже не має відношення до стартапу, а компанія шукає нового венчурного раунду. Венчурний фонд BeeVentures припинив роботу, пише AIN.UA. Компанія «Білдінгс Емпайр», яка володіє як мінімум однією з чотирьох локацій коворкінгу BeeWorking, перебуває під арештом.

Адвокати Рохліна-молодшого раніше повідомляли ЗМІ, що кошти та активи їхнього клієнта, які фігурують у розслідуванні, отримані легальним шляхом. Тимур Рохлін також звернувся до суду із позовними заявами на ряд видань та журналістів, які писали про деталі цього слідства.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні