Категорія
Новини
Дата

Перший інвестор Rocket Тимур Рохлін знаходиться під вартою в Ізраїлі. Чому у Rocket говорять, що він не має відношення до компанії

Ізраїльські правоохоронці в грудні 2021-го заарештували двох своїх громадян, один з яких Тимур Рохлін — колишній акціонер українського сервісу доставки Rocket. Новина пройшла повз увагу українських ЗМІ, аж поки про це повідомив DOU із посиланням на ізраїльські ЗМІ та місцевого адвоката.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За версією німецького слідства Тимур Рохлін, 32 мав відношення до шахрайської схеми, де іноземних громадян переконували інвестувати через спеціальні сайти в купівлю-продаж банківських металів, іноземної валюти, криптовалюти, цінних паперів та інших активів. З 2018 по 2020 рік кол-центри, через які переконували інвесторів, працювали у Софії (Болгарія) та Белграді.
  • Гроші перекачували через заплутану систему компаній, що знаходились в Україні, Швейцарії, Румунії, Чехії та Гонконзі. Потім вони надходили на особисті рахунки Рохліна та його батька. Бізнеси реєстрували на підставних осіб. «Докази вказують що групу балетних танцівників найняли для відкриття підстаних рахунків у Празі», – пишуть у своїх висновнках німецькі слідчі. Мова може йти про €35 млн.
  • Рохліна-молодшого затримали, коли він планував вилетіти з Ізраїлю до Києва начебто через розслідування, яке також проводять українські правоохоронні органи. Ізраїльський суддя прийняв рішення щодо перебування під вартою Рохліна до ухвалення рішення щодо екстрадиції. У підозрюваного є український та ізраїльский паспорт.
  • Новина збігається в часі з початком звільнень у Rocket. Раніше Forbes розповідав, що компанія скоротила півсотні маркетологів та розробників, закрила проект із розробки «темних магазинів» та призупила розвиток «темних кухонь», що працюють тільки на доставку. Також під скорочення потрапили маркетингові бюджети та плани експансії за кордоном.
  • 8 лютого має відбутися судове засідання щодо самого Тимура Рохліна.
  • У грудні 2020 року було заарештовано компанії батька Тимура – Ігоря Рохліна: «Спецторг» (арешт зняли у 2021), «Укрдонстройніі» (арешт зняли у 2021), «Білдінгс Емпаєр», «Реноме Рент». 
  • Адвокати Тимура впевнені, що кошти та активи їхнього клієнта, які фігурують у розслідуванні, отримані легальним шляхом. Тимур Рохлін звернувся до суду з позовними заявами до низки видань і журналістів, які писали про деталі цього слідства.

Контекст

Тимур Рохлін придбав контрольний пакет стартапу у 2019-му. Далі офіційним власником став його батько Ігор Рохлін – непублічний бізнесмен ізраїльського походження. Двоє засновників проєкту Олексій Юхимчук, 35, та Станіслав Дмитрик, 32, мають по 7% акцій компанії, писав раніше Forbes.

На запитання Forbes щодо ситуації із арештом засновники Rocket дали спільну відповідь: «Тимур Рохлін до нас ніякого відношення немає, у нас акціонер Ігор Рохлін. Але такі новини в інформаційному просторі можуть мати негативний вплив на спілкування з фондами». Інших проблем стартап не зазнає. «Від наших партнерів немає негативної реакції. Ресторани не припиняють співпрацю», – розповів Дмитрик. Rocket уже пів року працює над підняттям інвестиційного раунду. Його планують закрити в першій половині 2022 року.

Як давно бізнес перейшов від сина до батька? Згідно з даними Opendatabot, Рохліна-молодшого видалили із списку бенефіціарів української юридичної особи Rocket у квітні 2020 року. Після цього єдиним контролюючим власником через кіпрську компанію став його батько. При цьому за три квартали 2021 року компанія заробила 153 млн грн виторгу та понад 68 млн грн збитків, повідомляє СПАРК-Інтерфакс . Для порівняння, за увесь 2020 рік стартап заробив 156 млн грн та втратив 46 млн грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні