Категорія
Новини
Дата

«Росія вийшла з Ради Європи, відповідь очевидна». У Кремлі відреагували на позов Ахметова до РФ

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков прокоментував позов Ріната Ахматова до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), сказавши про рішення РФ, повʼязані з виходом із Ради Європи, пише Интерфакс.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «У цьому випадку ми ж вийшли з відповідних документів із ними, тому тут відповідь абсолютно очевидна», — сказав Пєсков журналістам.
  • Так він прокоментував повідомлення про те, що український олігарх, засновник групи компаній System Capital Management (SCM) та власник «Азовсталі» Ахметов подав позов проти Росії до Європейського суду з прав людини щодо компенсації збитків.

Контекст

15 березня Росія оголосила про вихід із Ради Європи. Після цього Комітет міністрів РЄ прийняв резолюцію про виключення Росії зі складу організації відповідно до статті 8 Статуту (Грубе порушення положень Статуту) і, застосувавши формально-примусовий механізм, припинив членство Росії в організації в односторонньому порядку.

«Так, відповідна спільнота країн не може вимагати від Росії дотримання умов документів, що стосуються права Ради Європи», — заявив у звʼязку з цим голова Комітету Держдуми із законодавства Павло Крашенінніков.

11 червня президент РФ Володимир Путін підписав закони про встановлення граничного терміну виконання у РФ постанов ЄСПЛ. Згідно з цими законами, постанови ЄСПЛ, винесені після 15 березня 2022 року, не підлягають виконанню в Росії.

Перший номер рейтингу найбагатших українців, Рінат Ахметов втратив через війну $4,6 млрд, пише Forbes з посиланням на власні розрахунки щодо втрачених, зруйнованих або пошкоджених активів підприємців під час повномасштабної російської агресії.

Рінат Ахметов втратив у Маріуполі 2/3 металургійного бізнесу. Ступінь пошкоджень ММК ім. Ілліча і «Азовсталі», які виробляли 90% сталі Групи, невідома, проте «Метінвест» вже заявив про плани відновлення виробництва після визволення Маріуполя від російських загарбників. Через обстріли компанія зупинила найбільше в Європі коксохімічне виробництво – Авдіївський КХЗ. Ступінь пошкоджень також невідомий.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні