Категорія
Новини
Дата

Підконтрольна МХП словенська компанія купує активи в Албанії

Антимонопольний комітет України (АМКУ) надав дозвіл словенській Perutnina Ptuj D.O.O., що контролюється агрохолдингом МХП Юрія Косюка, на придбання низки албанських компаній, що спеціалізуються на виробництві й переробленні курятини. Про це 25 квітня повідомив голова АМКУ Павло Кириленко.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Словенська Perutnina Ptuj D.O.O., яка повʼязана з МХП, не здійснює господарської діяльності в Україні, зазначив Кириленко.
  • Завдяки цим транзакціям група МХП планує організувати виробництво та реалізацію курятини в Албанії та Косово, використовуючи свій досвід та технології, йдеться в заявах на концентрацію.
  • «Враховуючи, що ці дії не впливають на українські ринки, Комітет надав дозволи на усі сім заяв, що надійшли від компанії Perutnina Ptuj D.O.O.», – зазначив голова АМКУ.

Контекст

У березні АМКУ дозволив МХП створити спільне підприємство із саудівською компанією Desert Hills Veterinary Services Company Limited. Агрохолдинг Юрія Косюка планує будівництво птахофабрики, інкубатора і комбікормового заводу у Саудівській Аравії.

МХП називає метою нового партнерства «подальший розвиток диверсифікації та зростання на міжнародному рівні». DHV належатиме 55% акцій, а МХП – 45% акцій в СП.

МХП – провідний виробник курятини в Україні. Холдинг контролює всі етапи виробництва курятини: від вирощування зернових та олійних культур, виробництва комбікормів до виробництва інкубаційних яєць і вирощування поголівʼя, переробки, збуту, дистрибуції та продажу мʼяса птиці.

Основні потужності групи розташовані в Україні, також вона має фабрики в Словенії, Сербії, Хорватії й Боснії та Герцеговині (через Perutnina Ptuj).

МХП посідав восьме місце рейтингу «100 найбільших приватних компаній України» за 2021 рік, який склав Forbes. Власник – Юрій Косюк, загальна кількість працівників – 30 000. Торгові марки МХП – «Наша Ряба», «Легко», «Бащинський».

Чистий прибуток агрохолдингу МХП за девʼять місяців 2023 року досяг $122 млн порівняно зі збитком у $269 млн за аналогічний період минулого року, виторг зріс на 22% і становить $2,3 млрд проти $1,9 млрд у 2022-му.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні